Производство на храни се определя по евростандартите. Всяка съставка, която е безопасна според ЕС, може да се ползва в храните. Едни от най-модерните и нови технологии в хранителната индустрия са вече на българския пазар. Това заяви в ефира на bTV председателят на Комисията по земеделие в парламента Десислава Танева.
"Моята идея е да надградим съществуващата система на стандарти – български национален и браншови. Със сигурност в тези отношения ние изоставаме от страна на българските производители на храни", каза тя.

"Обществото изпитва недоверие към храните и това е факт. И това е не само в България – видяхме го, правят се изследвания. В Англия има проект за поставяне върху храните на етикети с различни цветове", заяви Танева, като добави: "Тук говорим за стандарти, които гарантират качество. И националният български стандарт е относно качество и традиционен вкус".

В студиото на сутрешния блок показаха два вида кайма с различно качество и цена. На тази, която се води по-луксозна и качествена, въпреки всичко пишеше, че може да има следи от соя и глутен. Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, коментира темата така: "При това, което не е по ДДС, се допуска добавянето на допълнителен протеин. Виждате при киселото мляко, че единствената съставка е мляко и стартерна култура. Трябва да има минимални изисквания към групите хранителни продукти".