Близо 20 млн. лева или 10 млн. евро ще бъдат насочени целево по възможно най-бързия начин към община Хитрино за справяне с пораженията от взрива. Това каза министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева пред журналисти в Брюксел, предаде агенция „Фокус“.
По думите й решението е взето след двудневна комуникация работна група, създадена по инициативата на еврокомисар Кристалина Георгиева, с подкрепата на еврокомисаря по земеделие Фил Хогън и еврокомисарят Корина Крецу. „Това ще стане по условията на програма за развитие на селските райони“, поясни тя.

„Към момента Община Хитрино има проектна готовност за ВиК инфраструктура, улична мрежа и пътна мрежа на обща стойност 8 млн. лв.“, заяви Танева. По думите й до края на тази седмица ще подпише заповед за отваряне на целевия прием за реализиране на тези проекти. „В момента се води комуникация между екип на МЗХ и местните власти в Община Хитрино за проектиране и проектна готовност за ремонт на разрушените общински сгради от взрива и реализиране на тези проекти“, обясни министърът в оставка.

„Веднага ще бъде отворен и вторият прием, който ще е за остатъчната стойност – близо 12 млн. лв. или 6 млн. евро. Това са най-бързите действия, които можем да вземем“, добави Танева. Тя изказа благодарност на тримата комисари и съболезнования на всички пострадали и техните семейства. „Това, което можем да направим – веднага го правим, както и веднага получихме подкрепа от ЕК. Това още веднъж показва, че наистина имат значение всички представители на държавата, които са на различни нива“, поясни Танева.

„От системата на МЗХ бяха осигурени и дърва по повод необходимостите такива, каквито ни бяха казани“, припомни тя. 
Относно това каква е разликата при пренасочването на тези средства спрямо обикновените проекти по програмата за развитие на селските райони Танева обясни: „Разликата е, че ще бъде отворен целеви прием, т. е. само за Община Хитрино. Тези проекти биха се реализирали със сигурност, а в първия прием, който вече е приключил по отношение на възможността общините да подобрят тази инфраструктура, тези проекти на Община Хитрино не са се класирали. Този прием е целеви. Той е комуникиран с ЕК по повод тази група, която се създаде и която взе решение как може да бъде направено това, като няма да минаваме през нотификация. Заповедта за това ще издам още до края на седмицата“. 

Относно това дали ще има ускоряване на процедурите по търговете за възлагане на обществените поръчки Танева заяви, че тях ги провежда местната власт. „Те само имат предварителен контрол и приемане от Държавен фонд „Земеделие“, като орган, който прилага програмата. Но всичко това вече зависи от общината“, заяви Танева. По думите й законодателството е такова, че тази процедура няма как да се избегне. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ТРАГЕДИЯТА В ХИТРИНО!