Дейността на Специализираната прокуратура се оценява като успешна, особено след разширяване на компетентността й с корупционни престъпления, извършвани от лица, заемащи висши публични длъжности. Това е станало ясно на срещата на първия вицепрезидент на Европейската комисия (EК) Франс Тимерманс с главния прокурор Сотир Цацаров, който е на работно посещение в Брюксел, пише "Правен свят".
 
Обвинител №1 е информирал заместник-председателя на ЕК за резултатите от противодействието на корупцията и организираната престъпност, като го запознал и с текущи разследвания, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.  
 
Основната тема на разговора са били необходимите действия за изпълнение на препоръките от докладите на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка от януари 2017 г. и ноември 2018 г. Подчертан е бил постигнатият напредък по реформите в българската съдебна система. Обсъдени са били и проблемите, които все още са в процес на решаване, уточняват от държавното обвинение. Сотир Цацаров и Франс Тимерманс са дискутирали и следващите стъпки и мерки, които следва да се предприемат, включително чрез необходими законодателни промени, допълват от прокуратурата. Кои са конкретните законодателни изменения не се посочва, но вероятно сред тях са и засилване борбата с корупцията в съдебната система и изработването на механизъм за ефективно търсене на отговорност от "тримата първи" в правосъдието - председателите на ВКС, на ВАС и на главния прокурор, което се случва след дългогодишно настояване от страна на екпертите на ЕК. 
 
Франс Тимерманс е кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за кандидат за председател на следващия състав на ЕК. До края на мандата на настоящата Комисия (късната есен на годината), а и дори по-рано (юни-юли 2019 г.), българските власти очакват Брюксел да отмени продължаващия вече 12-та година Мониторинг над правосъдието и вътрешния ред у нас.