Зам. главният прокурор Иван Гешев няма мераци за креслото на Сотир Цацаров. "Ако трябва да бъда точен, аз казах, че 99,9% няма да се кандидатирам за главен прокурор. Към този момент това е моето мнение",  категоричен бе той пред Канал 3.   

"Причините са от личен характер, които не искам да споделям, но една от тях е, че нямам време да се занимавам с кални борби, които се развиват на доста разкалян терен в момента", добави Гешев.   

Той коментира и разследването на журналиста Васил Иванов в община Чупрене, от което стана ясно, че кметът е уредил баща си, майка си, брат си и жена си с 200 дкр в ски курорт на смешно ниски цени.

"Историята е същата както в много други малки и големи населени места, а тя е такава, че определен кръг лица, които са избрани да управляват, да благоустрояват населените места, на които са кметове, вместо да работят за гражданите, които са ги избрали,  в крайна сметка работят за себе си", каза Гешев.

"Дали този човек е виновен, или не, при образувано досъдебно производство, може да реши само българският съд", добави той и обясни, че в прокуратурата ежедневно пристигат сигнали за злоупотреби в местната власт.

Местната власт трябва да си ъпдейтне информацията. Вече контролът върху тези нарушения е от страна на специализираната прокуратура, а не от местни структури на прокуратурата, на съда и на полицията и ситуацията е различна. Различна е, защото не съществуват зависимостите, които за никого не са тайна на местно ниво, каза още зам. главният прокурор.

Като проблем Гешев отбеляза недостатъчното кадрово обезпечаване на специализираната прокуратура. "Хубавото е, че ни има, имам предвид специализираната прокуратура и апелативната специализирана прокуратура, териториална  компетентност над цялата страна и нямаме зависимости с местните структура, каквито и да се те и за нас е по-лесно да разследваме тези случаи. Лошото е, че към момента кадровия ресурс е крайно ограничен. Не можеш с 40 човека да разследваш всичко важно в страната, но правим всичко възможно", увери Гешев.