„Енергийният сектор след толкова години получава истинска подкрепа и се радвам, че както политиците, така и синдикатите и други важни хора в държавата са готови да отстояват бъдещето на българската въглищна енергетика!

Убеден съм, че когато заедно всички компетентни лица изготвим планове, съдържащи убедителни аргументи, категорична позиция и ясни ангажименти, които съвпадат с европейските цели, ще получим разрешение от Европейската комисия, ангажиментът за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2026 година да бъде променен.

Ангажиментът за намаляване на въглеродните емисии трябва да бъде променен в полза на всички българи и в полза на бъдещето на българската енергетика! Ние не искаме някакво тотално предоговаряне.

Искаме да работим в унисон с останалите европейски държави, за които годината за сравнение е 1990 година, а не 2019 година, както е при нас! Не бягаме от ангажиментите за намаляване на въглеродните емисии, напротив! Държим екологичната трансформация на българската енергетика да стане по прозрачен начин и по примера на развитите европейски държави!“ каза инж. Любомир Спасов изпълнителен директор на ТЕЦ Бобов Дол.

Директорът недоумява как е възможно никой да не е обърнал внимание и на факта, че е погазено влязло в сила решение на Народното събрание, съгласно което Министерски съвет не трябва да допуска намаляване на капацитета или затваряне на въглищни централи!

„Ако политиците пропуснат шанса за промяна на поетия ангажимент в Плана за възстановяване и устойчивост, очакваните последици са над 100 000 хиляди българи без препитание, сериозен недостиг на електрическа енергия и невероятен удар по енергийната сигурност на България!

Ако планът не бъде преразгледан, енергийната криза ще стане още по-голяма – ще се наложи да внасяме електрическа енергия, която в момента имаме в излишък. Вероятно ще се стигне и до режим на тока.“ каза инж. Любомир Спасов.

Енергийната криза според много експерти може да бъде двойно по-голяма от синергичното действие на ковид кризата и икономическата криза през 2007 година.

„Въглищните централи са важни не само за енергийната сигурност, а и за хората! 30% от електрическата енергия се изнася за съседните страни. Балканите разчитат на работата на българските въглищни централи! Без нас в целия регион ще има режими на тока и рекорден недостиг!“ каза инж. Любомир Спасов.

Експертът определи идеята за сезонна работа на централите като „безумие“, тъй като те не могат да се спират и пускат, както се включва телевизора.

По думите на експерта намаляване с 40% на въглеродните емисии само за 3 години означава погром за Югозападния въглищен район и Маришкия басейн, защото почти всички миньори ще трябва да бъдат освободени, както и повече от половината българи, заети във въглищни централи.

„Заедно с министерствата, повечето партии в парламента и синдикатите ще отстояваме бъдещето на българската енергетика и съм сигурен, че ще се преборим за удължаване на живота на българските централи! Това е единственият начин да получим достатъчно време да трансформираме производството и да го направим по-екологично!

ТЕЦ Бобов Дол вече започна своя път на енергийна трансформация с проектите за преминаване към природен газ и строителство на фотоволтаичен парк за производство на зелена енергия!“ каза инж. Любомир Спасов.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук