Броени дни преди отварянето на заведенията у нас - стотици обяви за набиране на персонал. В Пловдив, например, най-търсени са готвачите, защото голяма част от тях са започнали да работят другаде, за да преживеят шестмесечния локдаун, предаде БНТ. 

Освен да подготви обектите за отваряне, пред бранша стои още едно предизвикателство - да намери кой да работи в тези заведения. Над 35 000 души и то квалифициран персонал, трайно са напуснали сектора. Данните са на Министерството на труда и социалната политика.

Готвачи, сервитьори и бармани масово са се насочили към индустрията, строителството и дори транспорта. В сектора смятат, че могат да върнат отново кадрите като предложат сигурност и добро заплащане. А за летния сезон вероятно ще се търсят работници от други страни.

През последните три години Йордан е работил като готвач. След първото затваряне на заведенията става служител във фитнес. А негови колеги са започнали в строителството, в транспорта или в големи предприятия. В момента среща десетки обяви за работа в кухня, но не смята да кандидатства.
Йордан очаква и драстично по-ниски заплати в бранша, докато бизнесът си стъпи на краката.

Тепърва ще има обяви, когато започне официално да се работи, имайки предвид, че едно голямо предприятие дава петдневна работна седмица през деня и един нискоквалифициран готвач, той взима такава сума, каквато може да взима в същия завод, защо трябва да работи като готвач? Той си прави сметката, че там ще е по-подсигурен и ще е целогодишно, нали така, смята Николай Баруков, собственик на ресторант.

От браншовата организация и ресорното министерство имат резервен вариант да внасят работници от чужбина.
Ние реално, за да стигнем някакви по-нормално качество на обслужването, ние тези 35 000 души трябва да ги набавим от някъде и лека полека да си ги върнем, обяснява Еньо Енев, председател на БХРА.

В бранша са категорични, за да си върнат персонала, ще предложат добри заплати, защото, ако се въведе почасово заплащане, това също може да откаже кадрите.