С месец закъснение пристигнаха у нас първите 19 германски вагони за БДЖ. 

Те ще обслужват най-натоварените направления от София до Варна, Бургас и Русе. Очаква се да най-късно до средата на юни те да започнат да превозват пътници.

Страната ни купи общо 79 вагона втора ръка от германската компания „Дойче бан“ за 30 милиона лева. Средно цената на един вагон е 400 хиляди лева. Те ще пристигат на 4 партиди и са предвидени за дългите маршрути.

Според служебния транспортен министър Георги Гвоздейков, вагоните са модернизирани и за държавата ни е по-изгодно да купи тях, вместо да ремонтира старите. До края на декември миналата година те са превозвали германски пътници.

„Може да звучи парадоксално, но това е най-модерната техника, която влиза в момента в България. Не знам дали със съжаление да го кажа или с радост. 

Това е модернизирана техника, която има още дълъг ресурс. Много ви моля, обърнете внимание на тоалетните, аз такова нещо виждам за първи път в България и се надявам да осъзнаем, че само трябва да опазваме това, което имаме“, каза Георги Гвоздейков, служебен министър на транспорта.