До няколко седмици се очаква да приключат преговорите с китайската компания "Грейт лоу" за сглобяване на китайски автомобили в България.Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.
Според вицепремиера, в сравнение с европейските автомобили те ще бъдат доста по-евтини. Китай е на прага да започне да произвежда качествени автомобили, каза Калфин.
"Има значителен интерес от страна на бизнеса в Шанхай. Китай е приел една доста разгърната програма с кризата. Опитах се да представя България като една от страните, в които се влиза най-лесно на европейския пазар по отношение на данъчна среда, по отношение на икономическа среда. Вече има две-три инвестиции", каза Калфин. Той е разговарял по време на посещението си в Китай с големи бизнесмени, които са били у нас през 2007-2008 г.

"Понеже напоследък се чу даже и от лидери на Западно-европейски страни, че трябва да има пауза в разширяването, че трябва да се преосмисли този процес. Това, което много ясно се каза на срещата в Чехия бе, че разширяването е един от най-успешните проекти на ЕС икономически и политически и нито по отношение на страните-членки, нито по отношение на кандидатите е добре да се говори за каквато и да е пауза", каза Калфин. Няма да има компромиси по отношение на критериите за влизане в ЕС, но в никакъв случай не трябва да се затваря переспективата, според външния министър. На въпрос дали се слагат на едно ниво Хърватия, Турция и Македония, Калфин каза, че и трите са страни-кандидатки, но има големи разлики Хърватия и Турция са започнали преговори, Хърватска е доста по-напред, Македония чака дата за започване на преговори. Хърватия има един голям проблем, от известно време преговорите въобще не се движат, заради двустранния им проблем със Словения. Те имат един въпрос по делимитация на границите, особено морската граница и на практика Словения е наложила вето върху продължаването на разговорите. ЕК се опитва да намери някакъв вариант, каза Калфин. Според него, страните, които очакват да влязат в ЕС не трябва да си правят илюзия, че ще попаднат там с налични двустранни проблеми.

На 24-25 април по време на  "Природен газ за Европа, сигурност и партньорство",  Калфин очаква над 15 страни да вземат участие в енергийния форум.   "Много голяма е вероятността да дойде на този форум и Путин, съобщи Калфин. Смисъла на тази среща е да започне един разговор по принципите на енергийна сигурност, които да обвързват всички страни - доставчици, транзитни страни и страните получатели, нещо за което от доста време се говори в Европа, но не се прави. САЩ също проявяват значителен интерес към това събитие, те предстои да потвърдят участието си, каза още Калфин.

Според вицепремиера ефектите на кризата са непреки към България, свързани са основно с намаляване на поръчките на предприятията и намаляване на пазара и работи с пълна сила правителствената програма, която да компенсира част от тези негативни ефекти. /БЛИЦ