След кибер нападението над базата данни на Националната агенция за приходите (НАП), което засегна около 5 млн. души, институциите са предприели спешни мерки, за да опазят медицинските досиета на всички българи, investor.bg.


Според Министерството на здравеопазването най-голям риск за хакерски пробив има през сайтовете за музика и филми. Затова до всички лекари са спуснати инструкции да не използват служебните компютри за забавление.

Същото важи и за медицинските сестри. Всички лекари, болници, медицински центрове, лаборатории, аптеки и диспансери трябва да изготвят доклад за защитата на личните данни до 20 август.

„Информацията за здравния статус на всички лица е много чувствителна и ние трябва да направим всичко възможно, за да я защитим”, коментира пред bTV д-р Соня Димитрова, началник на РЗИ-Хасково.

„Нищо не пречи на един хакер да ми озаглави един файл, или един имейл от името на РЗИ, или от името на Националната каса или Регионалната здравноосигурителна каса, аз като го отворя, вирусът да влезе.

Срещу това няма как ние да се защитим”, коментира д-р Николай Николов, личен лекар в Хасково. Само в компютъра на този лекар се съхраняват хиляди здравни досиета.

Темата със защитата на здравните досиета се обсъждаше още преди хакерската атака срещу НАП. През март медицинското съсловие се обяви категорично против това данъчните да получат достъп до файловете за пациентите.

Повод за становището им е Наредба Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

Според лекарите текстовете в наредбата многократно превишават целите на фискалния контрол  и в системата на здравеопазването могат да засегнат здравето, правата и интересите на гражданите.