От началото на консултациите измина вече месец. Предоставих достатъчно време на партиите. Вместо да се ангажира със съставяне на правителство и да се занимава с проблемите на гражданите, попълването на персоналния състав на органи с изтекъл мандат, парламентът реши да се занимава с друго. Така започна консултацията с "Български възход" президентът Румен Радев. 

"Макар и най-малобройна, вашата група има значение. Бих искал да чуя вашата оценка за възможността този парламент да излъчи мнозинство, какви мерки за излизане от кризата бихте подкрепили? Далновидната и разумна политика изискват последователности и покриване на позициите с действията. Заявихте готовност да водите диалог с всички сили за съставяне на правителство. Какви приоритети ще следвате в изпълнение на тази заявка", каза президентът. 

"Най-напред да благодаря за възможността да проведем този разговор. Радвам се, че задавате тона в посока на проблемите, които трябва да решава парламента и това, което гражданите очакват да предложим като варианти за решение. В този смисъл, съгласен съм че сме най-малката парламентарна група, и трудно бих могъл да кажа, че нашата политика води поведението в НС. Нашето поведение е устойчиво и не тръгнахме да търсим конфронтация и нови разделителни линии, а зададохме тон на диалог и сътрудничество. Партиите го оцениха като възможен тон за конструктивен разговор", заяви Стефан Янев.  

"Проблемите са много, но именно решаването на проблемите са важните въпроси, които трябва да бъдат адресирани. Най-важното решение в това усилие да се състави мнозинство, което да подкрепи кабинет. Повтаряйки предизборната риторика и внушенията, че отивайки на предсрочни избори ще се решат някакви проблеми, но няма да бъдат решени", допълни той.  

"На първо място искаме да създадем възможности за диалог, за каквито условия има и колкото и несъвършен да е този диалог, все още смятам, че има надежда и възможност този диалог да даде резултат. Най-важното е да се роди мнозинство, което да е в състояние да предложи правителство, но в същото време в този диалог трябва да се родят практични решения, които да бъдат прилагани", каза лидерът на "Български възход".  

"Има въпроси за Шенген и влизане в Еврозоната, които са дори по-големи от Плана за възстановяване и устойчивост. Не казвам, че не е важен, но не е определяш. Въпросите свързани с инфлацията и живота са по-важни. Дебатът за Изборния кодекс не е от необходимост. За нас усилията за съставяне на кабинет са основополагащи. Справим ли се с това, ще имаме време за Изборния кодекс, Плана за възстановяване и фундаменталните решения на проблемите на българите. За нас като нова партия в този парламент не е от значение кой ще бъде водещия в коалицията, а да има правителство, което може да се роди и в първия и втория мандат. Ако се стигне до трети мандат, който е антикризисен, той включва разговори с всички партии, независимо на кого ще бъде даден", заяви той. 

Президентът Радев попита Стефан Янев какво правителство би подкрепила партията му. 

"Въпросът е важен и основното, което трябва да подчертаем е, че дори правителството да бъде експертно, то трябва да бъде подкрепено от партиите. Не можем да излезем от конструкция, в която нито една партия не носи отговорност. Името не трябва да бъде водещо, а конструкцията и начина на формиране на коалицията и принципите, приоритетите. Коалицията, която ще излъчи правителство, трябва да се базира на споразумение с ясно разписани правила и приоритети. Всяка партия трябва да излъчи контактна група, която да комуникира по политики и изготвяне на споразумение. По-късно ще се обсъждат и личностите", завърши Янев.