Пловдивският районен съд наложи „домашен арест“ за Саркис Москофян (54 г.) и Трифон Мишовски (32 г.), и „парична гаранция“ от 1000 лв. за Василка Костова (46 г.).
Шофьорът на пловдивския кмет Саркис Москофян-Серж, шефката на административното обслужване в община Пловдив Василка Костова и съучастникът им Трифон Мишовски, един от директорите на “Екологичен завод, бяха арестувани на 10 март след сигнал от пловдивчанина Асен Иванов, че са му искани 5000 лева, за да бъде придвижена по-бързо до Общинския съвет залежалата му преписка за закупуване на общински имот. Срещу арестуваните са повдигнати обвинения за измама, като за Саркис Москофян и Трифон Мишовски обвинението е по чл. 210, ал.1, т.2, НК, а за Василка Костова - по чл. 209, ал.1, НК. Срещу Трифон Мишовски има обвинение и за изнудване по чл. 213а, ал.1, НК.
Делото бе гледано при закрити врати заради използваните специални разузнавателни средства в хода на разследването. Съдът смята, че няма реална опасност тримата да се укрият или да извършат друго престъпление и затова не им наложи най-тежката мярка „задържане под стража“. Магистратите определиха, че „домашен арест“ и „парична гаранция“ са най-адекватните мерки. Определението подлежи на обжалване и протест в 3–дневен срок пред Пловдивския окръжен съд. /Димана Тодорова, БЛИЦ