"Това, което ме радва е, че все по-малко произвеждаме първична суровина и все повече - сложно преработена продукция, с много по-висока добавена стойност".

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на честването, посветено на Деня на металурга и на 20-годишното устойчиво развитие на металургичния завод в Шумен - един от големите производители на алуминиеви изделия.

Ключов отрасъл от икономиката ни се развива мощно и изпревари енергетиката

"Когато някой ми каже, че в България не се произвежда нищо и няма инвестиции, едно от местата където искам да го доведа е тук".

Металургията "е един от най-важните и значими дялове на българската икономика. Близо 8-9% от брутния вътрешен продукт е стойността на произведената продукция, експорт за 8 милиарда. Това е индустрия, която има славно минало, убеден съм, че има и славно бъдеще", отбеляза Дончев.

Той заяви, че е радостен и от факта, че "техническото оборудване, машините, съоръженията, технологиите стават все по-сложни и високи.

И днес с гордост можем да кажем, че това е дял от българската икономика, това е индустрия, която не просто оцелява, тя плува свободно на международните пазари и най-важното е, че всеки ден сме по-добри от предишния.

Всичко това е и смелост на инвеститорите, и, надявам се, на добро сътрудничество с всички държавни органи - местна власт и държавни институции", посочи Дончев.

По повод предходно изказване на Антон Петров - председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия, за високата цена на тока за индустрията в България, вицепремиерът каза:

"Няма да се направя, че не съм чул повдигнатия въпрос за цената на тока, само да уточня, че не държавата продава ток. Това е пазар и се случва един ден цената да е висока, друг ден да е ниска.

Ако има каквито и да е било данни за несъвършенство на този пазар, аз се надявам да ги открием заедно и да ги отстраним. Това е въпрос и на контролни органи, въпрос е и на законодателна инициатива.

Няма причина да не променим законодателството, за да гарантира истински, конкурентен, честен, прозрачен пазар", заяви Томислав Дончев.