"Банките са получили указания да бъдат по-гъвкави с отпускането на кредити, дори и към клиенти с лошо кредитно досие", това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

"Трудно ми де отговоря от името на банките, дали сме им възможности да бъдат гъвкави в тази ситуация. Всеки, който има отношение с банка, да се обърне към нея в следващите дни, за да провери каква ще е политиката й", заяви той пред bTV.

Ето и другите теми, които той коментира:

Безработицата
Безработицата, може само да се гадае какъв ще е броят на безработните след две, три седмици. Едните са от тези бизнеси, пряко засегнати от карантинните мероприятия. Те ще се върнат на работа.

По-сложна е ситуацията с фабричните работници, които изнасят продукция навън, там вече зависи кога ще се възобнови търсенето. 

Дали ще има процес на отказ от пътуване, отказ от потребление, или в един момент те ще потребляват.

Единственото, което безработните без право на обезщетение могат да направят, е да кандидатстват за социално подпомагане. 

Хора в неплатен отпуск
Към момента за лицата в неплатен отпуск, има мероприятие те да ползват безлихвен кредит. Разработените мерки се опитваме да обогатим, нека да сканираме ситуацията. Този, който бъде съкратен, има право в едногодишен срок да ползва обезщетение за безработица.

Другите могат да прибягнат до схемата 60-40. За по-малко от 48 часа имаме 175 фирми, които са кандидатствали. Няма логика всяка фирма да го прави, защото има такива, които ще спечелят от карантината. Тази мярка е за тези, които смятат, че има бъдеще. 

Не знаем още колко време ще продължи този процес. Държавата трябва да е в състояние да изплаща пенсии, да се пълни бюджетът. Ще трябва да плаща и на лицата, които са останали безработни. 

Мисля, че голяма част от тези, които се самоосигуряват, повечето от тях имат достатъчно спестени средства, за да останат един месец с по-малко клиенти. Говорим за адвокати, клиенти. 

Всички мерки и решения са разработени в екстремна ситуация за няколко дни. Няма как да очакваме, че ще покрият всички. 

Бездомните
Има хора, които са бездомни, в момента осигуряваме храна на 60 хиляди лева, с БЧК на още 40. 

Дори и извънредното положение бъде гласувано до 13 май, не означава, че карантината ще продължи до тогава. В момента основната, първата тема, е как да се опазят животът и здравето на хората. 

Приложението за следене на заболяването 
Искаме да има техническа готовност всеки гражданин да може да си го изтегли, надявам се в събота сутринта. То позволява всеки гражданин да се регистрира, да си опише симптомите и на базата на системата, ще бъде потърсен от личния си лекар, най-малкото. Моля хората да не смятат, че ще бъдат следени безконтролни.