Между 60 и 70% от анкетираните български младежи, учещи и работещи в чужбина, искат да се върнат у нас и да градят кариерата си в родината. Това заяви зам. социалният министър Зорница Русинова пред „Монитор“.


В Хага 100% от анкетираните на кариерен форум са изявили желание да живеят и да се развиват професионално в България, като 30% са заявили, че са готови да се върнат веднага.

До 5 месеца биха се върнали 35% от запитаните, а само 1 месец е необходим на останалите 35% за прибирането им у дома. Това става ясно от данните на Министерството на труда и социалната политика, предоставени за „Монитор“.

Отчетните данни са от успешно проведените форуми съвместно с посолствата ни в столиците, където има концентрация на български студенти, които работят в чужбина.

На база на проведените анкети в Лондон, в Германия, Холандия и Виена става ясно, че те се интересуват не само от конкретно работно място, а и от перспективата да се върнат у нас, коментира още Русинова.

В Лондон 68,2% от анкетираните младежи са заявили, че възнамеряват да работят в България в бъдеще.

Едва 7,7% са отговорили с „не“. В Кьолн 54% от запитаните млади хора са заявили, че възнамеряват да работят в България, а 8% са отговорили, че не биха се върнали.

В Мюнхен 52% са желаещите да се върнат да работят у нас, а само 3% са тези, които не биха желали да работят в България, сочат данните на МТСП.

„Освен кариерните форуми, организирани с работодатели, предстои през следващата година да започнем да рекламираме, че България е привлекателна дестинация за работа. Има сектори с доста атрактивни възнаграждения, с добри социални придобивки“, коментира министър Русинова.

Няколко са новостите, чрез които МТСП планира да върне българите от чужбина, разказват от ведомството. Нова платформа ще дава възможност за повече информация и ще улеснява подаването на документи на хората.

Ще се създадат предпоставки човек да има по-облекчен достъп до услуги. Това ще стане възможно от едно място – Агенцията по заетостта, да се подават документи към общината, НОИ и НАП.

Ще може и да се получава информация не само за работното място, но и за условията за живот в избрано населено място, разяснява още зам. социалният министър. Новата услуга ще заработи до средата на 2020 година, увери Русинова.

За желаещите да се върнат и да работят в България ще има и пакет от финансови стимули.

Таванът му ще бъде 1200 лева. Ще се включват няколко неща – покриване на наема за жилище в рамките на 1 година, отпускане на средства за езикови курсове за член от семейството или за курсове, за професионалната квалификация, тъй като е възможно съпруг или съпруга да не говори български.

Ще се покриват и разноските в рамките на до 4 месеца за детегледачка от бюрата по труда, за времето, в което семейството се установява и детето не е записано да посещава детско учебно заведение, разяснява Зорница Русинова.

За да бъдат стимулирани част от тези квалифицирани хора да работят не само в големите градове като София, Пловдив, Бургас, а и в по-малки населени места, с по-малки фирми, в случаи, че работната заплата е по-малка от средната за страната, от социалното министерството ще осигурят половин минимална работна заплата върху основната, която човекът получава.

По този начин ще се развива и бизнес икономиката в по-малките населени места, разяснява Русинова. В тази програма ще могат да кандидатстват не само българи учещи в чужбина, а и граждани на ЕС. Програмата EURES се финансира от Европейския социален фонд.

От септември тази година България е участник в мрежата. Организират се онлайн трудови борси, където български работодатели имат възможност да отворят платформа и в реално време да провеждат интервюта.

През следващата година ще има няколко такива мрежи за набиране на нови работници, желаещи да се развиват в България, коментира още зам. социалният министър Зорница Русинова. С 5 милиона повече, или общо 10 милиона, ще отдели социалното министерство по програма EURES. 

Идеята е да се изработи нов стимулиращ пакет за завръщане на мигрирали българи.