Нашето желание и виждане е, че ако сработят мерките и успеем да постигнем дори несъществено намаляване, а задържане, ще бъде достатъчно да дадем шанс на хората да празнуват в нормални условия. При спазване на мерките, това е напълно възможно, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в телевизионно интервю. 

Той изтъкна, че в Израел и Гърция мерките са много по-строги и че ефектът от мерките ще се види в края на периода им. 

"Дори да постигнем плато и да не растат постоянно случаите, ще бъде добре. През пролетта тук въобще нямаше вълна. Тези, които не въведоха мерки, сега си плащат за това. Каквито и мерки да наложим, няма да унищожим една въздушно-капкова инфекция.

Лошото при ковид е, че има характеристики, които го отличават. Например по-високата смъртност. Той е значително по-тежък от грипа и се разпространява бързо. Достатъчен е контакт за минути и един човек може да зарази много хора. Имаме 15-16 вируа, които са така. Ако няма дезинфекция, отваряне на прозорци, ултравиолетова лампа, вероятността от заразяване е много голяма", допълни той. 

Доц. Кунчев обясни, че има много мнения по въпроса дали ковид се задържа по плоскости и повърхности, но ултравиолетовата светлина го убива за секунди. 

"Не се заразяваме като оближем повърхност, а когато говорим със заразен. Водещ е въздушнокапковият механизъм", каза той. 

"Най-големите дискусии бяха за детските градини, ясли и децата в първите класове, но все пак говорим за 3 седмици, а не за месеци. Други страни спряха учениците доста по-рано от нас. Децата станаха доста сериозен разпространител на заболяването. Ако има нещо положително в този вирус, то е че щади децата.

Дано това се запази така, но те пренасят заразата. Половината от тях не учат, защото ги е страх за учителите, не ги пускат родителите. Те ще бъдат онлайн обучение само 3 седмици. Много хора си мислят, че всичко се определя от парите и работата, но когато говорим за медицина гледаме фактите.

Не можем да оставим по 200 човека на ден да умират и от 10-то място по смъртност да стигнем до първо. Това би било престъпление", допълни Кунчев. 

Експертът обясни, че високата смъртност у нас се дължи и на големия процент на хора със сърдечни заболявания, както и възрастни хора, но за последния месец смъртността се е увеличила с 3,5% от последните 5 години. 

"Ако вирусът е опасен и хора умират от него, какво значение има как е създаден? Ако ще и от небето да е паднал. И да искахме, нямаше как да създадем такъв стрес тест на системата. Сега знаем къде се пропуква", допълни той. 

"Моят работен ден не е паднал под 13 часа. Жена ми 12 часа взема проби, а синът ми минимум 10 часа лекува хора в отделението. Били сме създавали психоза, а какво да създаваме? Губим по 190 човека дневно.

Хората не издържат. Казват: "ние оставаме на улицата, има безработица, нямаме хляб". Знаете ли, че "Пирогов" търси 80 санитари? Знаете ли колко е заплатата? 3000 лв", обяви доц. Кунчев.