Омикрон ще стане доминиращ в България до края на януари. Прогнозата е на главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

Пред БНТ той заяви, че за момента не се налага затягане на мерките в страната. 

"Заболеваемостта ни не е кой знае колко висока, тя е 350 на 100 000 средно за страната. Разбира се, има и райони - те ще са и първите, в които ще има по-масово разпространение на Омикрон. Това са големите градове, ски центровете - там където има струване на много хора, където предаването става леко", обясни Кунчев.

Според него най-важно за момента е да се спазват разпоредените мерки. До затягане на мерките може да се стигне, ако заболеваемостта се увеличи рязко.

"При всички случаи в САЩ, в Западна Европа, тя постави на колене дори и някои от авиокомпаниите. Половината от полетите в САЩ са отменени, заради липса на персонал, който да обслужва самолетите. Вероятно това ще се повтори и при нас", коментира главният държавен здравен инспектор.

"Това, което наблюдавахме при колегите от Западна Европа - удвояването на случаите ставаше на 2-3 дни, което е много висок темп. Единственото ни успокоение е, че засега данните са за сравнително по-леко протичане", заяви доц. Ангел Кунчев.

В Западна Европа по-малко заразени с Омикрон влизат в болница и смъртността е по-ниска, но там има повече ваксинирани с три дози.

"Особено хората с бустер са доста по-предпазени. Не че е невъзможно да се заразят, но това става доста по-рядко и самото заболяване протича много по-доброкачествено", коментира доц. Кунчев.

Омикрон вероятно ще измести сезонния грип. И въпреки че учениците се тестват за вируса веднъж седмично, е възможно училищата да се превърнат в огнища, защото Омикрон засяга и по-малките деца.

"Много е вероятно да се случи това, което става при ежегодните грипни епидемии. Да засегне 25-30% от децата, което независимо дали ние ще спрем учебния процес, или не, той си се проваля от само себе си", заяви доц. Кунчев.

Той каза, че е възможно затягане на мерките на локално ниво в областите с висока заболеваемост.

В областите с много заразени е възможно да бъдат ограничени плановият прием и операции, ако има недостиг на легла в болниците, стана ясно от думите му.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че няма да се откаже от предложението си за задължителна имунизация на работещите в здравни и социални заведения.