Сърдечно болните прекарват заболяването по-тежко и имат по-висока смъртност. Това каза пред Нова телевизия доц. Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология на медицински университет  на Медицинския институт на МВР. 

По думите му, всичко, което води до сърдечни проблеми, води и до понижен имунитет. „Това, че човек има високо кръвно, означава, че най-често той не води правилния начин на живот.

Ако можем да извлечем нещо положително от пандемията, е, че трябва да си сменим приоритетите и да изведем на преден план собственото си здраве”, подчерта специалистът.

Той посъветва зрителите всеки ден да отделят минимум по 35 минути за умерени натоварвания. Да се наспиват добре, да поддържат контакт с близките си, да гледаме повече положителни неща по телевизията.

„Болните с К-19 ги мори две неща: болестта и страхът от болестта. Тази комбинация е най-лоша. Боледуването от К-19 е драма в 3 действия. Първото действие е репликацията на вируса през първата седмица. Ако днес сте вдигнали температура, най-вероятно сте се заразили преди 5 дни. От 2 дни насам сте заразен.

Оттук нататък ви чака репликация на вируса. Пациентът ще вдига температура. Тя е реакция на организма, че организмът се бори с вируса. До 38 градуса не е опасна и не е нужно да се сваля. Ако стане над 38 градуса, тя започва да пречи.

Сънливостта и отпадналостта също не трябва да притеснява хората. В първата седмица почти нищо не може да ви се случи”, разясни доц. Марчев.

Той подчерта, че усложненията започват втората седмица, критичният период е 7-10 ден. „По-често в тази седмица влизат плешивите, сърдечно болни мъже. Появява се дихателна недостатъчност. Човек, който е посинял, не трябва да се лекува сам, трябва да отиде в болница”, категоричен бе той.

„Третата седмица, когато мине 15-ия ден, хората са незаразни. Той обаче не е напълно оздравял. Голяма част от хората имат оплаквания – промени в кръвното, в пулса, изпотяване.

Това заболяване продължава около месец и половина след 15-ия ден. Всички хора, прекарали ковид, месец и половина трябва да го карат по-лежерно”, посочи в заключение кардиологът.