Той е на 65 години. Твори с идеите и помощта на съпругата си Вяра, а наблизо се разхожда дъщеря им Елена с внука, подновил името на дядо си Георги. Цялата фамилия е от приложници - Георги майстори различни предмети, дървени сувенири, Вяра и Елена правят оригинални бижута от дърво и кожа, а другата дъщеря, която работи и живее в Швейцария, е художник и пирограф. 

На поредния фермерски фестивал при НДК е и сергията на Георги Радев с неговите истински произведения на изкуството. Огромното разнообразие и изкусният им изискан вид привличат хората. Всеки спира да разгледа, да завърти малък пумпал със спомен от детството, да си избере прекрасен дървен предмет сред огромното разнообразие. Удивляват се на причудливото хрумване на този самоук майстор, учил се предимно от интернет да превръща парчето дърво в свои уникати

Въпреки че по професия е строителен техник, от 5-6 години Георги Радев се занимава с дърворезба. Нито едно от произведенията му не се повтаря. До сергията, подредена с дървени купи с различна големина и форма, дървени чинии, къщички за птици, детски пумпалчета и други играчки за децата, вази, свещници, фигурки на ябълки и круши или животни, е техният майстор. 

Георги ми споделя, че за децата майстори винаги нещо още по-оригинално и изискано, създадено с много любов. Красива купа от смола, украсена с дървени парченца - интересно аранжирани, замръзнали в смолата в съчетание с дървото. За малкия Георги е приготвил дървен струг с дървен комплект от инструменти с пожелание и надежда някога да наследи таланта на дядо си и да стане майстор като него. 

Цялата творческа фамилия е в подготовка за фермерските панаири, фестивали и пазари, на които Георги периодично участва 

Гаража си у дома в столичния квартал “Обеля” е превърнал в дърводелска работилница, където се раждат идеите му, а ръцете му ги пресъздават с много любов и умение. 

Георги е на фестивала, за да покаже на хората какво е сътворил. Радва се, когато спират да разглеждат неговите дървени предмети, разпитват го какъв вид е материалът, как се прави, избират, купуват за своите близки или за дома дървен предмет. Ала е най-щастлив, когато му кажат, че са ги харесали, дори и да не купуват. Това е неговото най-голямо удовлетворение - признанието на хората за умението му, вложено в дървените предмети, създадени от неговия майсторлък. 

В началото било хоби, превърнало се в основно занимание на пенсионера

А с времето става професия за годините след пенсиониране. Талантът и творчеството винаги намират път да се изявят и да проправят път, за да стигнат до хората. 

“Има търсене, но на мен ми е достатъчно, като видя, че на хората им харесват моите неща, признава Георги. - Правя единични дървени предмети, всеки е уникат. Работя и по поръчка, основното е материалът, а той е скъп, трудно се намира, трябва да е сух и подходящ за всяка отделна изработка, според предназначението й”. 

Купи, чинии, залупци, форми на различни плодове събират хората пред сергията на Георги. Всеки избира да отнесе със себе си оригинален предмет, напомнящ за стария български занаят на дърворезбаря, който някога сам приготвял посудата в домакинството за своята многолюдна челяд.

 Дора НИКОЛОВА