Собственици на бензиностанции протестираха пред Министерството на икономиката заради предстоящите промени в Закона за горивата. Големият проблем и този път е банковата гаранция при регистрация.

„Фирми с милиарди плащат една й съща гаранция с фирми, които имат примерно един милион на година. Това е неравнопоставеност и е монополистко. Това е направено с цел да се премахнат по-дребните играчи  на пазара”, заяви Георги Паничарски от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (АБТПВП), цитиран от Нова телевизия. 

След близо двучасова среща представителите на протестиращите и икономическия министър си стиснаха ръцете.
„Успяхме да намерим решение на притеснителните членове. Те са основно по гаранциите”, каза още Симо Симов от АБТПВП.

Според последните промени банковите гаранции ще са от 15 до 500 хиляди лева в зависимост от приходите на фирмата.

„Праговете бяха много високи. За голяма част беше невъзможно ние да се регистрираме. Намаляват се сумите, което няма да е проблем за никой”, каза още Пламен Стоянов от АБТПВП.

„В момента сме много доволни, надяваме се това,което се споразумяхме да се случи наистина”, каза още Росинка Бъчварова от АБТПВП.

Доволни от постигнатото, протестиращите свалиха жълтите жилетки. Докато законът не бъде обнародван в „Държавен вестник” обаче, протестната готовност остава.