Двамата служители на ГДБОП Ирен Николаев Вълев и Божидар Здравков Проданов са обвинени за смъртта на Пламен Куцаров. Това съобщи за БЛИЦ градският прокурор Стелияна Кожухарова.
Обвинението срещу двамата е по чл. 123, ал. 1 за професионална непредпазливост - причинена смърт при немарливо изпълнение на служебните им задължения. 
Чл. 123. (1) от Наказателния кодекс гласи: Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
Двамата са задържани за 72 часа, след като са разпитани в Следствената служба на "Майор Векилски".

БЛИЦ припомня, че срещу 8 служители на бившата ГДБОП бяха образувани дисциплинарни производства заради смъртта на Куцаров. Той почина на 21 януари след изследване на детектор на лъжата. Адвокатът на семейството на починалия предположи, че се е задушил заради качулката, която е била поставена на главата му още при задържането му, което е неправомерно.

В последствие се оказа, че Куцаров не е бил с качулка на главата, но най-вероятно е починал, след като главата му е била притисната силно към краката и някой много тежък човек е седял дълго време върху него. Ръцете му били вързани на гърба.

Освен това сериозно количество неразграден амфетамин бе открито в черния дроб, урината и червата на Пламен Куцаров. Дрогата не е достигнала до кръвта и това дава основания да се предполага, че арестантът я е погълнал час преди смъртта си. Не е било възможно да си е носил сам наркотика, тъй като е прибран по пижама от дома си в 8 часа сутринта и тогава е бил претърсен. В последните си часове живот той е бил пускан до тоалетна без белезници.
Днес по-рано министърът на вътрешните работи Михаил Миков призна, че при задържането на Куцаров има допуснати нарушения. /БЛИЦ