Две българчета, които вече втора година неправомерно са разделени от родителите си, тръгват на училище. След като миналия понедeлник, Вим, който е на 4 години, прекрачи за първи път училищния праг, защото такива са холандските закони, утре, 18 август, това ще направи и Ели, съобщи българското издание "Виена днес".

Веднага след навършване на 4 години, ако не е по време на ваканция, детето постъпва в първи клас, а Вим беше рожденик на 20 юни и тогава пред холандското посолство във Виена имаше протестна демонстрация за освобождаването на децата Ели и Вим, които от две години са отнети от родителите си от местно социално бюро в Холандия. Малкият Вим навърши 4 години на неизвестен секретен адрес, без обкръжението на близки хора, а 13-годишната Ели – в затвор за малолетни. Момиченцето е болно от анемия и здравословното и състояние е тревожно. “Провинението” й според холандските служби е, че тъгува за семейството си и не иска да се подчини на бюро “Детска грижа” Хрьонинген да живее в приемна среда. В продължение на 9 години малката Ели е лекувана в Израел, но Холандия не разрешава нито повторното и лечение там, нито връщането и в България.
Вече 2 години родителите Румяна Иванова и Питър Броувер не са виждали децата си и водят отчаяна битка за тях. В продължение на две години българските дипломати не могат да получат дори разрешение за среща с децата. Родителите са водили до сега повече от 40 дела, без участието на какъвто и да е представител от българска страна, или с подкрепата на адвокат, посочен от държавата ни.


Вим отива на училище, а седмица по- късно е първият учебен ден и за Ели, която ще прекрачи прага на незнайното кое учебно заведение, изпроводена от охраната на детския затвор. Тя свири от 4 годинки на пиано под обучението на майка си. Ели, която е израстнала от малка в обкръжението на израелски елит от доктори, професори, адвокати, политици и бизнесмени, заедно с международни детски организации, субсидирали лечението и живота й. Три години е учила и е завършила с отличие 100-годишен авторитетен колеж, филиал на Оксфордския колеж. Детето говори 5 езика - български, иврит, френски, нидерландски и английски, а сега е „професионално ориентирано” от холандски затвор и ще посещава училище, наложено й от властите. /БЛИЦ