Ловчанският митрополит Гаврииил отрече да е отлъчвал писателя Христо Стоянов. Повод за изявлението на владиката бе предстоящото днешно гостуване на романиста в Ловеч. От 17,30 ч. в местния Клуб на дейците на културата авторът на скандалното петокнижие "Скритият живот на една помакиня", "Рязаният поп", "Братът", "До СтрасТбург и назад" и "Глутница за единаци" ще представи най-новата си книга "Записки по България".
Повечето му биографи наблягат върху конфликта му с църквата заради книгата му "Копелето - Евангелие от Юда" /2006/, самият белестрист упоменава в интервю, че бил отлъчен от дядо Гавриил заради нея.

"В живота ми до днес никога не съм отлъчвал нито пък съм имал намерение да правя такова нещо. Откакто аз съм в Ловчанска епархия няма църковен съд, който да е анатемосвал когото и да е. Това не става с приказки, а с документи. Отлъчва се човек, който е християнин, който не е, няма как да го отлъчиш. Той сам се е отлъчил. Колкото до поменатата от вас книга, нито съм чувал името й, нито съм вземал отношение по нея или по нейния автор, дотам не са ми стигнали силите", заяви още архиереят.
Според него появата на антихристиянска книжнина била предсказана от Иисус Христос. /Гергана Димитрова, БЛИЦ