Тази пролет легендарният италиански певец и актьор Джани Моранди предизвика полемика със снимка, която пусна в официалната си страница във Фейсбук. На нея е с “егоистична” маска срещу заразата, която “пазела него, но не и останалите”.
На фотографията “вечното момче на италианската песен” носи бяла маска с червен клапан за защита срещу Covid-19. Приспособление от такъв тип, според популярното на Ботуша видео, направено от едно от светилата на хирургията в болница “Рицоли” в Болоня - д-р Алесандро Гасбарини, е “егоистично”, защото предпазвало самия човек, който го носи, от възможно инфектиране, но не и околните.

“Когато извънредното положение все пак приключи и най-сетне ще можем да излизаме от домовете си, много е вероятно да се наложи пак да сме с маски. Как ще ни се отрази това? На улицата ще бъде трудно да разпознаем даже най-близките си приятели, как да се държим?... Междувременно ще продължаваме да спазваме правилата и ще чакаме търпеливо, без да бързаме”, написа под снимката 75-годишният тогава Моранди, който е изключително активен в Мрежата.

Макар че големият артист през декември ще навърши 76, постоянно повдига духа на многострадалната си нация. В тези трудни за много италианци (а и не само за тях) дни творците правят всичко възможно, за да са по-близо до хората. Всяко онлайн общуване, всяко предаване, всяко пряко включване завършва с думите Ce la faremo - Ще се справим. 

И понеже Моранди е наясно със силата на вярата, надеждата и оптимизма, пусна забавно видео отпреди десетилетия, в което пее под горещ душ. След което написа: “Въобще не съм се променил, аз съм си същият”. След това много фенове му благодариха за усмивките, които продължава да им подарява. 

Докато извънредното положение продължава, певецът “влиза” в домовете дори на българските телевизионни зрители със своя герой в сериала “Островът на Пиетро”, който се излъчва по bTV Lady. Колкото до сърцата на музикалните си фенове, той завинаги се е настанил там. Нека обаче се върнем към началото.

Родителите на Джани работили упорито, насаждайки специално отношение към труда у сина си. Майка му била домакиня, а главата на семейството - Ренато Моранди, бил обущар и активен член на Комунистическата партия. Като секретар продава политически печатни издания и разпространява пропаганда. Синът често помагал на баща си в тази дейност. Всеки ден Джани му чете на глас по няколко страници от “Капиталът” на Карл Маркс и вестник “Единство”.
Семейството на момчето нямало достатъчно финансови средства и Джани, опит-вайки се да спечели малко пари, в свободното си време лъскал обувки на улицата и продавал сладкиши край киното в селото.

Добрите вокални умения и сценичните изяви са присъщи на Джани Моранди от детството. Биографията му като певец започва с изпълнения пред приятели и родители по празниците. Цялото семейство Моранди пее. В началото на 60-те, като изпробва способностите си по време на изпълнения на малки концерти, той изведнъж става популярен. От 1962 г. името му се появява в списъците на участниците в много конкурси и фестивали, повечето от които Моранди успява да спечели. Още през първата година на голямата сцена той получава награда в телевизионното шоу “Canzonissima”. Това е голяма победа за младия тогава изпълнител.

От дебюта на Джани Моранди на голямата музикална сцена измина над половин век. 

Първата му плоча излиза през далечната 1963 г., озаглавена просто... “Gianni Morandi”

Песента му “Карах със сто километра в час” става хит за няколко месеца и прославя бъдещата звезда. В средата на 60-те той записва песни като “На колене пред теб” (1-во място във фестивала “Най-големи хитове”), “Недостойно за теб” (участие в мюзикъла “Фестивал на розите”), “Ако няма да бъдеш с мен”, “Става тъмно”, “Хармоника” и др. Всички те моментално се превръщат в хитове и Джани Моранди продава стотици хиляди дискове.

На снимачната площадка на първия клип на песента “На колене пред теб” по музика на самия певец Джани Моранди пленява тогава известната актриса Лора Ефрик. Момичето е с 4 години по-голямо от музиканта, а баща й бил известен арменски диригент. В пълна тайна от всички на 13 юли 1966 г. двамата подписват брак. Лора веднага забременяла. Уви, началото на 1967 г. е помрачено от смъртта на новородената им дъщеря Серина, която живее само няколко часа.

През 1969 г. се ражда дъщеря им Мариана, а през 1974 г. - синът им Марко. Кризата в кариерата му през 70-те години се отразява и в личния живот на музиканта. Той не пише успешни песни, а в семейството има постоянни конфликти. Накрая жена му го напуска. 

Двамата се разделят, но години след това не се развеждат официално

На 19 август 1994 г. на футболен мач в Болоня той се запознава с бъдещата си втора съпруга Анна Дан. Тя отишла там с техни общи приятели и го пленила с прекрасните си очи. Двамата се влюбват и никога не се разделят. Анна ражда син на Моранди през 1997 г., когото наричат Пиетро. Едва през 2004 г., след като получава официално развод с Лора, Джани регистрира брака си с Анна.

Колкото до кариерата му, в нея се редуват възходи и затишия. В началото на 1967 г.

Джани е привикан да служи в армията за година и 3 месеца

Това се случва, когато младият певец е на гребена на славата. Отсъствието му за дълго време може да се превърне в риск да бъде забравен от публиката. Първите 6 месеца не му е позволено да излиза в отпуск, командирите му се страхуват да не бъдат обвинени, че имат специално отношение към своя любимец. Шанс да блесне отново му дава поредното му участие в тв конкурса “Canzonissima”. Моранди участва с песента “Дъжд ли е” и става безапелационен победител. На следващата година фурорът се повтаря, Джани изпълнява песента “Никой не се интересува”, а журито отново му присъжда 1-во място.

През 1970 г. Моранди участва в конкурса за песен на Евровизия, изпява песента “Очите на момичето”, но журито му присъжда едва осмо място. Той страда, че са минали добрите времена, въпреки че в родината му популярността все още грее над него с ярко слънце. През 1972 г. за първи път участва в Сан Ремо, след което следва чувствителен спад в творчеството му. По това време музикантът пише песни, които не попадат в идеологическия климат на времето. Проблемите на икономиката и политиката нарастват в обществото, а тероризмът процъфтява. Смъртта на баща му на 49-годишна възраст, раздялата му с Лора, липсата на нови идеи и песни, проблеми в професията - всички тези трудности Моранди трябва да преодолее сам, търсейки нови пътища за растеж и развитие.

Музикантът обаче не губи борбения си дух. През 1975 г. в Италия стартира специален проект за националния отбор по футбол, в който Джани става централен нападател. 

Той участва в 337 мача и 54 пъти вкарва топката във вратата на противника

Неслучайно през 2011 г. Моранди е бил почетен президент на футболния клуб в Болоня в продължение на 28 дни. 
И тъй като съдбата подкрепя упоритите и трудолюбиви таланти, Джани скоро си връща нейната благословия. Сценичната кариера на изпълнителя се възобновява. А през 1984 г. той се снима и в 3 епизода на филма “Жаждата за полет”, където играе главната роля. През 1987 г., когато музикантът е на 42 г., печели конкурса в Сан Ремо с песента “Още може да бъде”. През 1988 г. Джани Моранди допълва албумите си с историческия “Дала/Моранди”, записан с Лусио Дала. 

От 1993 г. Моранди е имал над 260 концерта на турнетата си в Италия, цяла Европа, Щатите и Канада. През 1995 г. се завръща на Сан Ремо, за да заеме 2-ро място с песента “Влюбен”, изпълнена в дует с Барбара Кола.
Пропускайки още десетки негови изяви, само ще допълня, че през последните години той се изявява и в телевизията като водещ в предаването “Имаше едно момче” и “Един от нас”. Никой не очаква да го види в Сан Ремо през 2000 г., но Джани Моранди се появи там с песента на Ерос Рамацоти “In Love” и зае 3-то място. Днес той рядко дава концерти, но дори не мисли за пенсионирането си на сцената. 

По време на своята творческа кариера музикантът издаде 34 албума, изпя над 400 песни и продаде над 50 милиона записи в целия свят.

Щрихи към портрета

Джан Луиджи Моранди е роден в малкото италианско село Монгидоро край Болоня на 11 декември 1944 г. Професионалната му музикална кариера започва през 1962 г. Носител е на орден за заслуги към Италианската република (2005 г.). Най-голяма популярност придобива песента му “Parla piu piano” от филма “Кръстникът”. Джани Моранди е не само певец, актьор и футболист, той е и маратонец. Участвал е в повече от 20 състезания. През 2002 г. се създава общността от негови фенове на “Морандимания”, посветена на 40-годишнината от работата му на сцената. През ноември 2006 г. е публикувана авторската биография на звездната личност “Дневникът на италианската младеж”, която проследява историята на Италия в продължение на 60 години.

Валентина ИВАНОВА