В края на годината ЕК ще преразгледа забраната за търговия с живи разплодни свине, наложена на България, тъй като страната ни е получила висока оценка от Комисията по отношение на надзора и ерадикацията на Класическата чума по свинете. Това заяви еврокомисарят по здравеопазване Андрула Василиу по време на срещата си днес с министъра на земеделието и храните Валери Цветанов.
В рамките на срещата бяха обсъдени въпроси от областта на здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях. В сферата на общественото здраве бе дискутирана темата за европейските изисквания за месо- и млекопреработвателните предприятия у нас и за качеството на суровото мляко.

“До края на 2009 г. е необходимо да се направи всичко възможно, за да се постигане максимално техническо изпълнение и адаптиране на малките стопанства към новите условия и изисквания”, каза още еврокомисар Василиу.

Във връзка с предложението на Република Австрия за създаване на единен център на Общността по хуманно отношение, министър Цветанов изрази пред еврокомисар Василиу готовност в България да бъде изграден Референтен център по хуманно отношение и защита на животните. /БЛИЦ