Червеният депутат Таско Ерменков, който има навика да превръща парламентарната трибуна в заседание на панелен домсъвет, се оказа замесен в шумен дипломатически скандал, научи БЛИЦ.
Как започва всичко?

През пролетта на 1990 г. става ясно, че търговско-икономическата служба към консулство на България в Берлин се закрива и Таско Ерменков трябва да се завърне безславно в страната. Тогава в резидентурата на военното разузнаване в Берлин се заформя скандал, в основата на който е желанието на Ерменков преди да се прибере в България да закупи служебния автомобил „Фолксваген голф”, производство 1979 г.

Той отказва да изпълни заповедта на резидента на военното разузнаване в Берлин да продаде автомобила, в стремежа си да го закупи и да се прибере с него в България. По този начин нарушава йерархичния принцип в Разузнавателното управление към Генералния щаб. Съпругата му също се включва в разрешаването на битовия въпрос, като си позволява да търси сметка лично от резидента и му вдига скандал, припомня сайтът "Бгагенти. ком".

Случаят е доложен в Генералния щаб в София, откъдето се разпореждат Ерменков незабавно да се завърне в България, където да му бъде наложено дисциплинарно наказание. „Подобни консумативни настроения кап. Ерменков е изразявал неколкократно и преди”, е записано в един от документите от май 1990 г.

Тъмното петно от биографията на някогашния разузнавач явно не му пречи да се прави на морализатор.

Вместо да се засрами, Таско често има навика да вдига махленски скандали в Народното събрание, които имат ефекта на буря в чаша лимонада.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!