В обществото се наблюдават негативни нагласи срещу ваксинирането. Едва 26% от българите са готови да се имунизират срещу коронавируса, сочат социологически проучвания. 45% от хората заявяват, че няма да го направят. Доведе ли хаосът в здравната система до недоверие във ваксината?

"Представителите на Щаба до момента представяха информацията чисто статистически. Когато става дума за ваксината, трябва да се оформи много по-сериозна кампания спрямо самите граждани. Да бъдат въвлечени представители на Щаба, на европейските институции, на компанията производител, за да се създаде регулаторна и аргументативна част на самата кампания", коментира здравният икономист Аркади Шарков пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че няма реална разяснителна кампания и по тази причина се разпространява всякаква информация в социалните мрежи. Губи се всякакъв смисъл да бъде говорено за ваксината като за нещо хубаво или лошо, отбеляза Шарков. Правим поръчката и ще ви ваксинираме. Но това не е продажба на хляб", подчерта той в студиото на "България сутрин".

"Нека не забравяме, че преди два месеца противогрипните ваксини свършиха в аптеките, преди да е започнала продажбата. Имаше повишено търсене. Българинът не е скептично настроен. Тук населението е притеснено от скоростта, с която бе разработена тази ваксина. Започват да се появяват спекули, че това не е достатъчно дълъг период", обясни здравният икономист.

България ще бъде разделена на 6 района по отношение на ваксинирането, а имунизационният процес ще протече в 5 фази. Според Аркади Шарков фазите са написани неясно и не се знае кой точно ще бъде ваксиниран след първата фаза.

"Правилна е стъпката, че ваксината ще бъде доброволна. В нашата държава на премиера и неговите колеги от Министерския съвет пред камера трябва да им бъде поставена ваксината. Ще успокоят самото население", каза още Шарков.

Той припомни, че през лятото имаше по-ниска заболеваемост, но подчерта, че тогава бяха изследвани по-малко хора. В момента се изследват повече, покачва се и броят на заразените. Гостът е на мнение, че цялата информация едва сега е започнала да се предава по правилен начин.

Според Шарков антигенните тестове са навлезли бавно у нас и трябва да бъде ускорен процесът. Самият той е имал негативен антигенен и позитивен PCR тест, като на база на PCR-а е излязло решението на РЗИ. Случва се забавяне, което вреди на гражданите, смята здравният икономист. По думите му здравната ни система е в 90-те години.

"Нужно е епидемията да ни тласне в посока на това да си подобрим системата. Координационният център развали координацията и се наложи да го закрият. Ако искаме да няма хаос за ваксините, би следвало да се започне информационна кампания", настоя Аркади Шарков.