България е страна с ниско разпространение на ХИВ сред общото население – 2,8 на 100 000, което е – два пъти по-малко от средното за Европейския съюз - 5,7 на 100 000 население. Това каза д-р Мария Замфирова, началник на отдел „Промоция и профилактика“ в Дирекция „Промоция и профилактика на болестите и зависимостите“ в Министерството на здравеопазването по повод откриването на Националната лятна АНТИНСПИН кампания, предава "Фокус".

По думите й Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в страната постига устойчиво задържане на ниското ниво на разпространение от ХИВ сред общото население и недопускане kd развитие на концентрирана епидемия сред групите в най-висок риск. „През периода 1986 – 03.08.2018 г. в България са регистрирани общо 2 876 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ– серопозитивни“, посочи д-р Замфирова.

Експерти от Кеймбридж обясниха защо е полезна за сърцето умерената употреба на алкохол

Тя уточни, че годишният брой на регистрираните случаи се увеличава постепенно в годините, като през 2017 г. новорегистрираните са 241. Според нея нарастването в годишния брой на новооткритите се дължи на повишаване на разкриваемостта на случаите на ХИВ чрез активното предоставяне на услуги за доброволно консултиране и изследване за ХИВ на групите в най-голям риск.“Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно поголям от инфектираните жени като съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 6:1 (139 мъже и 22 жени)”, уточни д-р Замфирова.

По думите й през настоящата година 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път и 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици. “Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 44%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 25%“, уточни тя. Според направените изследвания става ясно, че регистрираните случаи се концентрират основно в по-големите области на страната: София – 67 лица, в област Пловдив – 15 лица, Варна – 9 лица, Бургас – 7 лица, Кюстендил и Благоевград – 6 лица, по 5 лица в областите: Стара Загора и Русе, по 4 лица в областите: Перник и Пазарджик, по 3 лица в областите: Плевен, Враца, Ловеч, Велико Търново, Силистра, София област, Разград и единични случаи в останалите области.

Какво да ядем на вечеря, за да отслабнем в съня си

„Най-големият успех е, че въпреки съществуващата все още стигма и дискриминация, достигнахме до хиляди хора от най-уязвимите групи. Всяка година се увеличава броят на лицата, които са изследвани за ХИВ и са узнали своя резултат“, каза още тя.

По думите й от началото на 2018 г. до месец юли са се изследвали над 162 000 лица за ХИВ.