Попълнете търсена ключова дума или фраза

Пускат на пазара първото китайско лекарство срещу СПИН

https://blitz.bg/svyat/puskat-na-pazara-prvoto-kitaysko-lekarstvo-sreshchu-spin_news620383.html Blitz.bg Нанкин, Китай 15 Авг. 2018, 04:09 1470 прочита 0 коментара
Първото разработено от Китай лекарство срещу СПИН ще бъде пуснато на пазара през август. Очаква се то да помогне на десетки хиляди заразени с ХИВ вируса. Медикаментът с името Албувиртид (Albuvirtide) бе одобрен наскоро от Държавното управление за контрол на лекарствата, се казва в съобщение на уебстраницата му, цитирано от bulgarian.cri.cn
Разработено от компанията „Frontier Biotechnologies", чието седалище е в гр. Нанкин, лекарството може да се инжектира веднъж седмично. То е в състояние да блокира сливането на вируса и мембраните на клетката-гостоприемник, прекъсвайки жизнения цикъл на ХИВ вируса в най-ранния му стадий. Това може да подобри качеството на живот на пациента и да намали разходите за лечението, твърдят от компанията. Все още обаче не се съобщава цената на новото лекарство.

Джао Дзянджун, представител на центъра за одобрение на лекарствата към държавното управление, каза в съобщение, публикувано на страницата на Националната здравна комисия, че то „предлага нови възможности за лечението на ХИВ" в Китай. Появата на Албувиртид не означава само „пробив на местно разработено лекарство за ХИВ", но и промяна в ситуацията с липсата на нови лекарства за лечението на ХИВ/СПИН, добавя той. Освен това то предлага алтернатива за пациентите, които са развили резистентност към вече съществуващите лечения.

В момента в Китай се използват или генерични, или вносни лекарства, и повечето болни от ХИВ/СПИН приемат по няколко таблетки на ден, обяснява У Хай, директор на центъра за инфекциозни заболявания към пекинската болница Йоу'ан. „В сравнение с вносните лекарства за борба със СПИН, които трябва да се приемат по веднъж всеки ден, ние открихме, че страничните ефекти от Албувиртид са минимални, особено върху черния дроб. Надяваме се това първо разработено в Китай лекарство да предостави нови варианти за лечението на пациентите с ХИВ.", казва той.

Болницата, където работи У Хай, заедно с още 10 такива, участваха в клиничните изпитания на новото лекарство в продължение на 10 години със стотици пациенти.

Според доклада за развитието на националните здравни услуги през 2017 г., представен от Комисията по здравеопазване, през миналата година в Китай са регистрирани над 57 000 нови случая на заразени с ХИВ вируса и над 15 000 починали от заболяването.

„В момента ситуацията с ХИВ/СПИН в Китай е достигнала критичната си точка и е голямо предизвикателство за превенцията и лечението на заболяването", казва Уан Тао, директор на центъра за одобрение на лекарствата към държавното управление.

Миналата година Държавният съвет публикува план за действие за превенцията и лечението на ХИВ/СПИН в страната, чиято цел е до 2020 г. на 90% от заразените в страната да им бъде поставена диагноза и назначено лечение. „Без значение дали лекарствата са вносни или местно производство, тези, които са от неотложна нужда и ще бъдат от полза за голям брой от пациентите, винаги са с приоритет в листата на медикаментите, чакащи одобрение.", каза Уан Тао.
Източник: 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам