Донякъде е късмет, че България, която не е тренирала добре своите възможности да играе на пазара на газа, е малко опасно сега да скача на дълбокото и да започне да ги развива. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков пред БиТиВи.

Ситуацията, която предизвика кризата, възникна в момент, в който България си имаше договор с "Газпром". Логически, ако някои от Европа играе по правилата на "Газпром", тогава не би трябвало нас да ни притеснява, защото ще има достатъчен входен капацитет на газ, посочи Трайков.

Според него е трябвало да се действа бързо и креативно, с изследване на опции за алтернативни доставчици на газ.

Кабинетът "Донев" разобличи газовите шашми на Петков!

От своя страна, Явор Куюмджиев заяви, че "Булгаргаз" веднага трябвало да започнат да търсят алтернативни доставчици на газ, още дори преди да започне войната в Украйна. Диверсификация не означава отказ от доставки на газ, а да се постигне най-добрата цена, уточни той.

Ако си изпълнявахме договора с условията на "Газпром", които го промениха, щяхме да си получаваме газа от руската компания. Дори прословутите 7 танкера да пристигнат, пак зимното потребление няма да бъде осигурено, изтъкна Куюмджиев.

"Газът няма цвят и мирис, а има цена, независимо откъде идва", подчерта бившият заместник-министър на енергетиката.