"Усещането за несигурност е най-опасното. То не касае само гражданите. Това напрежение и негативните очаквания се калкулират във всичко, което се случва. Когато един гражданин е някаква малка фирмичка, която се занимава с нещо си, и той е уплашен. Когато тази малка фирмичка трябва да продаде на някого нещо, той калкулира страховете си в това, което произвежда и продава. Оттам нататък по веригата се случва всичко".

Това каза пред БНР Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

Според социолога Кънчо Стойчев, представител на Съюз "Произведено в България", хората са в голяма степен разочаровани:

"Това правителство не е най-лошото, но то не подходи адекватно към кризата, а тя е преди всичко енергетическа. Още в началото на годината на всички беше ясно, че това е дългосрочен проблем за цяла Европа и за целия свят. Че трябва да се вземат бързи и дългосрочни действия, които дават перспектива пред пред индустрията. Правителството първо се забави с действията, а второ - половинчати действия". 

Той подчерта, че по-добре да има приет Бюджет, независимо дали ще падне правителството, или - не: 

"Дори и да падне, приетият Бюджет (актуализация на Бюджета - б.р.) дава по-голяма степен на сигурност.  Представете си, че кабинетът падне и минем към служебно правителство - три месеца с вързани ръце, ако не е актуализиран Държавният бюджет".

По думите на Манолов "в този Бюджет има едни много ясни и конкретни пари, които ще отидат при едни ясни и конкретни хора, и всичко това предварително е договорено. Трудно е да се допусне, че тези интереси ще бъдат пропилени с лека ръка, защото те не са никак малки".

"В политически оборот трайно се настани омразата. Разбра се експлицитно, че единствената спойка на управляващата коалиция е била омразата към предходните, защото се оказа, че те и вътре се мразят не по-малко. ...

Не си представям коя е тая политическа рецепта, която ще ни изкара от този водовъртеж, защото и тези, които загряват по тъч линията с идеята, че ще се промъкнат и ще седнат и те на софрата, и при тях не се очакват кой знае какви добри неща. 

Не знам какво ще се случи, но средата е отвратителна. Дали тази среда може да бъде променена - не съм оптимист", коментира още президентът на КТ "Подкрепа". 

Социологът Кънчо Стойчев изказа мнение, че трябва да се спре с непримиримостта и с червените линии:  

"Необходимо е да се намери разум и политиците, независимо колко се мразят, да седнат заедно на масата и да заковат 5-6 приоритета, да се сложи ясен хоризонт.

Очевидно е, че пълен мандат е химера. Ако това всички го разбираме, далеч по-добре е да се договарят за по-къси периоди на управление, за постигане на конкретни цели, които ще бъдат спасителни за икономиката, за всекидневието на хората, отколкото да се водят тези кални борби, както каза президентът".