Министерството на извънредните ситуации предупреди териториалните си дирекции за очаквани значителни валежи на 20, 21 и 22 март. По данни на НИМХ - БАН за цялата синоптична обстановка през следващите три дни значителни количества валеж се очакват в Югозападна България и в Рило-Родопската област до, около 25 -30 л/кв.м, в планините в югозападната половина на страната обстановката ще е зимна, с виелици и навявания.
През следващите три дни територията на България ще попадне под влиянието на средиземноморски циклон. На 20 март през деня от югозапад ще започнат превалявания от дъжд, в планинските райони на 400 – 500 метра от сняг. През нощта срещу събота и в събота с прекъсвания валежите ще продължат, като ще бъдат главно в западната половина от страната. В повечето райони там ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Ще духа умерен, в източна България силен, източен вятър. В неделя ще превалява главно в югоизточните райони от страната, като валежите ще са слаби, по Черноморието от дъжд.

Предупреждението е изпратено до териториалните дирекции на МИС в цялата страна. С него трябва да се запознаят областните управители, ръководителите на регионалните структури и кметовете на общини. Ще бъдат предприети мерки за ограничаване на последиците за населението. Кметовете на общини да предупредят пътно-поддържащите фирми и да осъществят контрол за действия при усложнена метеорологичната обстановка. При възникване на бедствена ситуация, сигналът своевременно ще бъде изпратен в Ситуационния център на МИС.

МИС препоръчва на живеещите в близост до реки и водоеми да сигнализират своевременно в кметството или областната управа за непочистени отпадъци, строителни материали, дървета и др., в коритата и пространствата под мостовете и в близост до водоемите. При усложняване на метеорологичната обстановка се препоръчва на гражданите преди тръгване на път да проверят автомобилите си за наличието на достатъчно гориво и зимно оборудване. Да се спазва временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби. В случай, че сте затънали в навявания от сняг или заледени пътни участъци, избягвайте работата на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне. При усложняване на обстановката, преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място. /БЛИЦ