България може да не е идеята на всеки авантюрист за земния рай, но София се оказва чудесно място за свободни работници, дигитални номади и инженери, пише британският emigrate.co.uk.

Хората, търсещи евтин и бърз интернет, могат да постъпят много по-лошо, отколкото да се отправят към столицата на България София. Експертни програмисти, ИТ специалисти и инженери са недостатъчни тук и те могат да печелят заплати, изненадващо конкурентни с техните еквиваленти в Западна Европа. Като допълнителен стимул, данъчният товар на България е далеч по-малък, отколкото при много големи държави-членки на ЕС, включително Великобритания. Противно на слуховете, страната не е третият свят, въпреки че нейният БВП не е сравним със страните от Западна Европа.

Повечето възможности за работа се намират в столицата, а по-голямата част от възможностите за наемане на квартири се ограничва от сгради от комунистическата епоха на страната. Въпреки това, днешният бум на строителството има за цел да осигури модерни, по-големи жилища, подходящи както за новодошлите, така и за местните жители. Ако живеете в провинцията, жилищата могат да бъдат много евтини и имотите могат да бъдат закупени за изненадващо малко пари. Що се отнася до икономиката на балканската страна, българите се задържат в относително стабилна позиция между богатството и сравнителната бедност, а ниските разходи за живот помагат много. От решаващо значение за безопасността и сигурността, София измина дълъг път от опасните дни след рухването на комунистическия режим. Днес, макар че дребните престъпления могат да бъдат проблем, насилственото престъпление не е широко разпространено, като средният чужденец тук  е много по-изложен на риск от българските шофьори, отколкото от някакви банди по улиците.

Организираната престъпност сега се фокусира върху измамите по телефона и сектора на услугите, въпреки че трябва да се признае, че чужденците често са в центъра на вниманието им. Както и в много развиващи се нации в света, свръхстойността на сделките с недвижими имоти, правните услуги и покупката на скъпи стоки може да бъде проблем. В София свободното време може да се прекарва добре, с развлекателни центрове, много кина, спорт, барове и ресторанти, както и добър избор от търговски центрове. София има няколко атрактивни парка, както и по-малки зелени площи, разпръснати в повечето квартали. През зимата има достъп до няколко известни ски курорта, а редовните полети обслужват крайбрежните градове и летните курорти на страната. Етническото напрежение е рядкост, ако изобщо се проявява, като мюсюлманското население в страната живее в анклави в провинцията, а жителите на София са най-вече православни християни.

Превод: БЛИЦ