Чували ли сте за емоционално хранене? Това е хранене, което възниква под въздействието на стрес (обикновено), но може да се случи, когато сме гневни, тъжни дори, както и когато сме щастливи. 

Чувстваме се напрегнати от дългия работен ден, имаме проблеми с партньора и намираме „спасение“ в обилното хранене. За съжаление, то носи редица рискове за здравето. Вижте защо не бива да му давате възможността да управлява живота ви. 

Повишава се рискът от сърдечни заболявания 

Когато се храним емоционално, обикновено приемаме големи количества нездравословни храни, съдържащи вредни мазнини, захар, което може да окаже негативно въздействие върху сърдечносъдовата система. 

С какви храни да запълним липсата на витамин D?


Лошият холестерол се повишава, образуват се плаки в кръвоносните съдове, появява се хипертония. 

Застрашени сме от диабет 

Още една причина да не се храним емоционално е, че продуктите, на които наблягаме, повишават риска от развитието на диабет.

Когато сме тъжни, депресирани, менюто ни е съставено от обилно количество сладки лакомства, пакетирани храни, тестени изделия.

Това предизвиква покачване на кръвната захар и инсулина. Ако емоционалното хранене стане навик и консумираме редовно нездравословни храни, тогава има вероятност да развием инсулинова резистентност, която може да премине в диабет. 

Лекари посочиха храната, предизвикваща рак на червата

Напълняване

Храненето в резултат на стрес, може да доведе не само до покачване на телесното тегло с няколко килограма, а и до затлъстяване. Затлъстяването е болестно състояние, което вреди по много начини на здравето. Натоварват се различните органи, включително и сърцето, увеличава се рискът от рак, диабет и други заболявания. 

Храносмилателен дистрес

Емоционалното хранене или преяждане, натоварва храносмилателната система. Хората, които страдат от този проблем приемат големи количества храна на малки интервали от време, понякога се хранят и нощем.

Това вреди на здравето на стомаха, черния дроб, жлъчката. Появяват се проблеми като киселинен рефлукс, понякога запек, колит, а нощните хранения са причина и за безсънието. 

Депресия

Както споменахме, емоционалното хранене обикновено е предизвикано от силни емоции като тъга. Използваме храната като механизъм за справяне с проблема, който е насреща ни, с емоциите, които ни създава, но всъщност само го прикриваме.

Преяждането, породено от стреса, обикновено вреди на фигурата ни, което се отразява на нашето самочувствие. Това от своя страна може да доведе до депресия или да задълбочи вече съществуващата.