Командирът на родните Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков първи седна в симулатор на пилотска кабина за демонстрацията, която трябваше да покаже как се лети на изтребител F-16 блок 70, съобщава "Трафик".

Демонстрационните полети бяха организирани в хотел в София от производителите на бойните самолети от "Локхийд Мартин", които инсталираха специален кокпит.

Очаква се България да сключи в близките месеци договор за запакуването на осем изтребители от този модел на F-16.  

Заедно с ген. Цанко Стойков в кокпита се пробваха и курсанти от военния университет. Демонстрационни полети можеха да направят и журналисти.

Представителят на "Локхийд Мартин" Джеймс Робинсън, който преговаря от страна на фирмата по сделката, кооментира как вървят преговорите.

"Надяваме се договорът за F-16 да стане факт през лятото. Говорим за месеците юни-юли, когато в България ще дойдат представители на американското правителство за договора. Ако се потвърди и подпише, то първите самолети Ф-16 Блок 70 ще пристигнат в България през 2023-а", обясни Робинсън.

"Вече е имало визита на хора от американското правителство, за да дискутират програмата. Когато договорът ще е готов, се очаква те да бъдат отново в София", допълни той.

Робинсън разкри още, че вече са водени разговори с Министерството на отбраната как ще се осъществи подготовката на пилотите ни.

"След като договорът стане факт, в България ще пристигнат военни инструктори, за да се договори как ще протече самото обучение", обясни американецът.

"Преместването на завода на "Локхийд Мартин" в САЩ върви по план и производството ще стартира още през лятото. От новия завод първо ще излязат самолетите, предназначени за Бахрейн, които трябва да се доставят през 2021 година. Самолетите, предназначени за България, ще са готови през 2023 година", каза още Робинсън.

"Преговорите със САЩ за закупуване на нов изтребител би следвало да приключат до юли, като ние ще отстояваме цената, доставката и поддръжката на самолетите", заяви на свой вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов на брифинг в Народното събрание.

Попитан дали се очаква през юни месец наистина да приключат преговорите между САЩ и България, той отговори: „Би следвало да сме се ориентирали към края на преговорите. Когато те получат одобрението от техния конгрес, следва да ни представят проект за договор, по който договор ние също ще коментираме. Мине ли се през конгреса процедурата става по-бърза  До края на юли би следвало да се намери решение. Всичко зависи от това, кога ще мине разрешението през американския конгрес“, каза още Каракачанов.

На въпрос колко по-висока може да бъде сумата, която Американският конгрес ще определи за закупуването на изтребителите, той отговори: „Ориентировъчната цена, която е гласувал парламента, от 1,8 млрд. няма как да се излиза много от тези параметри.

Трябва да се търси нещо в тази посока. Второто е срокът за доставка, знаете, че имаше няколко тълкувания, че могат да дойдат след 48 месеца или след 56 месеца. Срокът за доставка, който ние сме заложили е 24 месеца, може максимум да бъде отсрочен с още 12 месеца, тоест 1 година. Аз, когато разговарях в Мюнхен с Лопен Мартин, те ме увериха, че след 36 месеца от подписване на договора, те могат да доставят самолетите. И третото нещо е поддръжката, индустриалното сътрудничество“, обясни още Каракачанов.