Попълнете търсена ключова дума или фраза

Ето как ще гласуват хората под карантина на парламентарния вот

https://blitz.bg/obshtestvo/eto-kak-shche-glasuvat-khorata-pod-karantina-na-parlamentarniya-vot_news795941.html Blitz.bg

Такива текстове са внесли депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ между двете четения на закона за извънредните мерки

София, България 26 Ян. 2021, 22:14 378 прочита 1 коментара

Карантинираните ще могат да подават заявление, че искат да гласуват с подвижна урна до 3 дни преди вота, като те ще се вписват в списъка за гласуване след проверка в съответната РЗИ, пише Монитор бг.


Такива текстове са внесли депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ между двете четения на закона за извънредните мерки, който преди седмица мина на първо четене в зала.

Именно в тях от мнозинството регламентират правото на вот с подвижна урна за карантинираните, но наред с това на ЦИК се вменяваше цялата отговорност за изработката на здравни правила при вота, както и тя да реши дали да има подвижни урни или специални секции.

На свой ред от ЦИК излязоха със свое становище и текстове за промени. ГЕРБ пък дадоха заявка, че ще се съобразят със забележките. Сега от текстовете става ясно, че са припознали част от идеите на ЦИК.

Така например в промените изрично е записано, че не ЦИК, а здравните власти в лицето на министъра и държавния здравен инспектор въвеждат противоепидемични мерки.

На тази основа пък ЦИК със свое решение ще определя организацията на вота, в това число и гласуването на избирателите поставени под задължителна карантина, което ще става именно с подвижни урни.

Междувременно от ГЕРБ уточниха, че дали в болниците ще има ли отделни секции за тези с COVID или и те ще гласуват с подвижна урна, ще решават на място директорите, след като се съобразят с инструкциите и правилата на ЦИК.

Броят на членовете на подвижните секции трябва да е не по-малко от трима. Също толкова ще могат да бъдат и тези в секциите в чужбина. В момента според закона те са между 5 и 7 души.

МС ще обезпечава изборния процес с всички необходими средства за защита, а разходите ще се включват в план-сметката. ЦИК ще трябва да проведе разяснителна и обучителна кампания за вот в епидемична обстановка.

Междувременно ДПС пък внесоха свои предложения, които се съобразяват изцяло с текстовете на ЦИК. В тях се предвижда отделна секция за карантинирани в лечебните заведения да се открива при наличието на 10 карантинирани с COVID-19.

От ДПС предлагат здравния министър, заедно с двата щаба – националният и ваксинационният да приемат здравните правила и това да стане 60 дни преди изборите.

Първоначално текстовете, приети на 1 четене, предвиждаха този срок да е 50 дни и да се прави от ЦИК.

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам