Екипи на дирекциите "Инспекция по труда" София и София област са участвали днес в общата акция на контролните органи на стоков базар "Илиянци" за проверка на изпълнението на мерките за предотвратяване на разпространение на коронавируса.

За това информират от Главната инспекция по труда /ГИТ/.

Както БЛИЦ писа, акцентът при проверките на контролните органи на Инспекцията по труда е законосъобразното наемане на работна сила. До обяд са проверени 26 работодатели, при които по първоначални данни са установени 5 лица да полагат труд без трудови договори.Извънредно: Спецакция блокира базара “Илиянци“ заради коронавируса СНИМКИ

Проверките продължават, като на проверените работодатели са връчени призовки за предоставяне на допълнителни документи.

За нуждите на извършването на контрола в рамките на акцията на участниците в нея са предоставени предпазни средства - ръкавици и маски с филтър.

Междувременно от МВР съобщиха, че стриктно са проверени всички търговски обекти на територията на тържището за  спазване  на санитарно–хигиенните норми, данъчно-осигурителното законодателство и наредбите за пожарна безопасност.

Проверки са извършени и с цел установяване на евентуални икономически престъпления,  незаконно пребиваващи и издирвани лица.В хода на специализираната операция до този момент са инспектирани 31 обекта. За 28 от тях СРЗИ е издала предписания за спиране от експлоатация.

Служители от инспекцията по труда са издали 2 предписания и 5 акта за установени административни нарушения за лица, работещи без трудови договори.От НАП са съставени 11 акта и съответно 11 съобщения за запечатване на търговски обекти. 9 са съставените актове от служители на пожарната. Полицаи от отдел „Икономическа полиция“ - СДВР са образували 1 досъдебно производство по чл. 172 б от НК.

Снимки/Видео: МВР

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!