Най-значителното количество валежи е отчетено в София - 31 л/кв. м. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Информацията за валежите е към 9.00 ч.

В Кърджали са паднали 25 л/кв. м, в Хасково - 24 л/кв. м, в Сандански - 22 л/кв. м, в Пловдив - 21 л/кв. м. 20 л/кв. м. са отчетени в Чирпан. Очакваните количества валежи през деня са между 25 и 35 л/кв. м. От НИМХ уточниха, че в отделни планински райони и изолирани места в западната и централната част на страната се очакват и над 35 л/кв. м.

Метеоролозите обясниха, че валежите се дължат на Средиземноморски циклон, който преминава през Балканите. Синоптиците прогнозираха, че през целия ден времето ще бъде облачно с валежи навсякъде. Към края на деня те ще отслабват и временно ще спрат.

През следващите един-два дни ще се развива купесто-дъждовна облачност, по-значителна в следобедните часове, когато на места отново главно в планинските райони на Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи.

Към края на седмицата се очаква нова обстановка с валежи с преминаването на друг Средиземноморски циклон отново главно в Западна и Централна България. Очакват се пак валежи от порядъка на 25 и 30 л/кв. м. Кодове за опасно време през следващите дни не се очакват. Евентуално по-значителни валежи ще има в събота.