Личната помощ за хората с увреждания ще бъде нормативно регламентирана най-рано от началото на следващата година. Това обяви социалният министър Бисер Петков след поредните разговори с протестиращите майки. Причината по думите му е, че с новите поправки се предвиждат и допълнителни плащания, които не могат да бъдат направени от сегашния бюджет, съобщава БНТ.
Като доста амбициозни определи исканията на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков. По думите му минималната сума, която е заложена в бъдещия проектозакон за личната помощ, предлаган от омбудсмана и майките, е 1,1% часова ставка от минималната работна заплата.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Нашето желание като министерство, нашето виждане е, че този въпрос не трябва да се решава на парче, защото решенията на парче не са най-доброто решение, а трябва да се открие решение в рамките на един системен подход, чиято цел е подобряване на положението на хората с увреждане.

Според министъра отделяните досега 160 млн. лева за децата с увреждане, не само не решават проблемите, но и ги задълбочават. Потвърждават го и самите хора с увреждания, които присъстваха на поредното обществено обсъждане на бъдещия законопроект за личната помощ по инициатива на омбудсмана Мая Манолова.

Утре омбудсманът Мая Манолова организира обществено обсъждане на предложения от екипа й законопроект за личната помощ. Разговорите по текстовете продъ...

Самите те определиха дори и бъдещите поправки като обричащи на семеен затвор хората с увреждания.
 

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Ставката е малка, човек с увреждания няма да си намери асистент, разберете го. не трябва да се полага основата на семейната зависимост в България за хора с увреждания, има хиляди хора с увреждания, които са жестоко забити в семейството и нямат възможност да излезнат оттам. Не може да сложите ограничения от 220 часа, аз имам нужда от 20 часа на ден, има хиляди хора, такива, които имат нужда.

Според изчисленията на омбудсмана Мая Манолова, законът за личната помощ ще засегне 77 000 души, и ще струва на бюджета 105 млн.лв. допълнително.

Мая Манолова, омбудсман: Трябва и е честно в самото начало да кажем, че този проект на закон, дай Боже да стане закон, няма да реши всички проблеми на хората с увреждания.

Остават открити въпроси за образованието, заетостта и достъпната среда.