За 70-и път влязохме в Книгата на Гинес преди броени дни. За постижението са отговорни служители на “Марс инкорпорейтед България”, които подредиха най-голямата мозайка от бонбони M&M’s. Повече от 1 млн. шоколадови бонбона оформиха мозаечно лого с големина от 49,59 квадратни метра и обща площ161 квадратни метра – колкото игрище за волейбол. Поставянето на рекорда се случи в столичния “Paradise Center” на бул. “Черни връх”, пише "Труд".

В момента в “Книгата за рекорди Гинес” като най-голяма мозайка от бонбони M&M’s е записано постижение от 11,5 квадратни метра. Рекордът е поставен в американския щат Айдахо през 2014 г. 17-годишният тогава Джаксън Маккензи подрежда пъзела от бонбонки заедно с приятели и семейството си в продължение на 6 дни. Цялата мозайка се състои от 70 980 бонбона или по около 6160 на квадратен метър. Това постижение сега ще бъде изместено от българския рекорд, за постигането на който бяха необходими повече от тон шоколадови бонбони. Справочникът съдържа колекция от близо 50 хиляди международно признати световни рекорда, сред които човешки постижения и природни аномалии. Някои от рекордите обаче биват премахвани поради етични съображения.

Така например през 1991 г. отпадат рекордите по надяждане и надпиване поради опасност за здравето на участниците. 

Сред 70-те постижения са включени лични рекорди на българи, както и рекорди, постигнати на територията на България. В престижния справочник България е представена чрез спортни рекорди, най- често в индивидуалните дисциплини. Рекордите на Румяна Нейкова, Стефка Костадинова, Петър Стойчев, Диана Йорданова ще останат не само в справочника на Гинес, но и в световната история на спорта. На фона на големите постижения на спортистите ни, в Книгата на Гинес има и печален рекорд. Става дума за най- голямата загуба в историята на хокея.

Женският ни хокеен отбор буквално е разгромен от хокеистките на Словакия през 2008 година. Те вкарват 82 пъти шайбата във вратата на нашите, докато при нас резултатът е нула от началото до края на мача. Статистиката сочи, че опонентките ни са се разписвали на всеки 43 секунди. Сред най-автентичните български рекорди е този за най-голямата мартеница. Тя е изработена във Видин през 2015 година и е с дължина близо 17 километра. Работата по нея отнема цял месец.

Друго интересно постижение е рекордът на варненския барман Пенчо Пенчев, който предлага в бара си 2014 коктейла. През 2014 година той подобри досегашния рекорд от 1501 коктейла, принадлежащна бар в столицата на Шри Ланка – Коломбо. Най-голямата непубликувана кръстословица в света също е дело на българин – Христо Йоницов. Тя съдържа 93 769 термина, което е близо с 80 хил. повече от предишния рекорд. Кръстословицата се простира върху 1001 листа и е с дължина 300 метра.