Универсална диета няма, твърдят диетолозите. В природата действа безотказно правилото, че качваме килограми от неизгорените калории. Основен принцип при всяка диета е да поемаме по-малко от необходимите дневни дози, за да може организмът ни да започне да използва запасите си и така да намалим теглото си. Нужното количество калории зависи от пола, годините и начина на живот.
Дневната нужда от калории изчислете по златната формула: умножете теглото си по 30 ( 30 кк са необходими за поддържане на един килограм тегло) при заседнал начин на живот. Ако спортувате редовно, умножете по 35 или 40.<br /> <br /> <br /> Възраст Момчета Момичета<br /> 10 - 12 г. 2 600 кк 2 350 кк<br /> 13 - 15 г. 2 900 кк 2 490 кк<br /> 16 - 19 г. 3 070 кк 2 310 кк<br /> <br /> Възраст Мъже Жени<br /> 20 - 40 г.<br /> заседнал живот 2 400 кк 1 900 кк<br /> голямо натоварване 3 080 кк 2 400 кк<br /> над 40 г.<br /> заседнал живот 2 250 кк 1 800 кк<br /> голямо натоварване 2 900 кк 2 300 кг<br /> <br /> Съдържание на основните продукти в менюто ни<br /> <br /> Продукт kcal/100g Мазн, g Белт, g Въгл, g<br /> Извара (кашкавал) 145 7 18 2<br /> Извара (сирене) 79 0 18 2<br /> Кисело мляко 2% 42 2 3 3<br /> Кисело мляко 3.6% 60 3.6 3.2 2.5<br /> Прясно мляко (овче) 95 6 5.4 5<br /> Прясно мляко 0.1% 32 0.5 3 5<br /> Прясно мляко 1.5% 47 1.5 3 5<br /> Прясно мляко 3% 60 3 3 5<br /> Сирене, козе 364 30 22 3<br /> Сирене, краве 300 24 17 2<br /> Яйце 84 6 7 0<br /> <br /> Агнешки бут 266 18 26 0<br /> Агнешки котлет 386 37 15 0<br /> Бекон 414 40 14 0<br /> Луканка 460 40 25 0<br /> Пилешко месо/бутче 119 4 20 0<br /> Пуешко/бут 114 3.6 20 0<br /> Свинска кайма 263 21 17 0<br /> Свински бут 269 23 17 0<br /> Сланина 900 99 0 0<br /> Телешка кайма 332 30 14 0<br /> Телешко филе 109 3 21 0<br /> Пъстърва 117 5 16 0<br /> Риба тон 91 0.5 22 0<br /> Скумрия 223 16 19 0<br /> Сьомга 182 19 12 0<br /> Банан 95 0.3 1.2 23<br /> Броколи 33 1 4.4 1.8<br /> Домат 17 0 0.7 3<br /> Замразени зеленчуци 42 0.5 3.3 6.6<br /> Зеле 26 0.4 1.7 4<br /> Зелен боб 31 0 2 7<br /> Краставица 10 0 0.7 1,5<br /> Круши 40 0 0.3 10<br /> Мандарини 35 0 1 8<br /> Маруля 14 0.5 0.8 1.7<br /> Патладжан 24 3 1 6<br /> Портокали 37 0 1 8<br /> Картофи 75 0 1.5 17<br /> Сушени смокини 227 0 0.7 52<br /> Фурми 227 0.2 2.8 57<br /> Бадеми 578 51 21 20 (10 бр.)<br /> Лешници 646 62 15 18 (10 бр.)<br /> Шам-фъстък 557 44 21 28 (10 бр.)<br /> Зрял боб 113 1 7 20<br /> Кафяв ориз 362 3 8 76<br /> Леща 105 0.7 8.8 17<br /> <br /> <strong>Източник: Монитор</strong>