Попълнете търсена ключова дума или фраза

Ето за какво ни стигат парите и колко българи живеят на прага на мизерията

https://blitz.bg/obshtestvo/eto-za-kakvo-ni-stigat-parite-i-kolko-blgari-zhiveyat-na-praga-na-mizeriyata_news620642.html Blitz.bg София, България 16 Авг. 2018, 07:45 2012 прочита 0 коментара
Всеки втори българин живее близо до линията на бедност и има средства само за храна и най-важните разходи - ток и вода. Всичко останало взима на кредит, а после има затруднения да го изплаща. В същото време ножицата между бедни и богати се отваря още повече, а структурата на обществото в България все повече се отличава от европейските стандарти и се приближава до статуквото в страните от Латинска Америка, пише Марица.

Над 5 млн. души в страната имат средства, които са под необходимите за нормален живот, 33% - в тежки материални лишения. Процесът на обедняване се задълбочава и заради инфлацията от последните месеци. За да се съобрази с нея, правителството ще гласува нов размер на линията на бедност у нас. От следващата година той вече ще е 348 лева, което е с 27 лева повече спрямо сегашната стойност.

Линията на бедност показва минимума от средства на месец, които са нужни за покриване на жизнените потребности на хората от хранителни и нехранителни стоки и услуги. Според последното изследване на КНСБ в момента около 2 млн. българи живеят с доходи под въпросните 348 лева на човек от семейството. Увеличението с 27 лева на месец обаче едва ли компенсира поскъпването на основните стоки и услуги.

Според статистиката на годишна база през юли храните са се увеличили с едва 0.1%, но цените по щандовете на търговските вериги показват друго. Значително по-скъпи спрямо миналото лято са плодовете и зеленчуците, сиренето и някои меса. Към тях обаче трябва да се добавят увеличенията в неизбежните транспортни разходи (15%), сметките за отопление (2%), жилищата (1,3%, а при наемите до 20% в някои населени места) и нехранителните стоки (1,4%). Индексът на цените за малката потребителска кошница за юли 2018 г. спрямо юни 2018 г. е 100.3%, а от началото на годината (юли 2018 г. спрямо декември 2017 г.) е 100.9%.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам