От гледна точка на физиологията сънят е състояние на покой на организма. Това е естествена периодична почивка, ръководена от ежедневните биоритми. Хората сънуват, дори и да не помнят съня си след това. Най-ярките съновидения провокират интерес и желание да бъдат разтълкувани.
Падате в съня си

Често в съня си изпитваме внезапно и доста странно усещане, че падаме от високо: от дърво, от небето или самолет.
Психолози свързват това с вътрешно безпокойство, страх да загубим контрол и стабилност в живота. Ако падате в съня си и това ви е събудило, очаквайте щастливи събития.

Падането в съня, от гледна точна на физиологията, свидетелства за силно физическо пренатоварване. Това означава, че е дошло време да си отпочинете. Вашето тяло се нуждае от редовна почивка.

Паденето в съня е първи сигнал за тревога, която организмът изпраща. Още сега планирайте скорошна ваканция. Приятните преживявания ще ви бъдат от полза.

Психолозите допълват, че повтарящите се сънища свидетелстват за нервно разстройство. Затова, ако често падате в съня си и това провокира у вас панически ужас, добре е да се обърнете към специалист.

Ако сънят провокира у вас положителни емоции, това означава, че лесно намиране нестандартни решения в най-сложни ситуации.

Летите в съня си

От време на време на много хора им се присънва, че летят. Преодоляването на силата на гравитацията на емоционално ниво винаги се съпровожда с усещане за безгранична свобода, лекота и радост.

Но какво означава това? Полетите в съня говорят за това, че сте творческа личност.

Ако децата сънуват, че летят в съня си, значи растат. Подобни сънища се появяват в перидои, когато организмът отделя хормоните, отговарящи за активното формиране на клетките на кожата и костите. Този процес касае не само децата, но и тийнейджърите.

Метафизиците свързват летенето в съня с пътешествие в астралното. Психолозите имат друга теория. Според една от тях става дума за стремеж към преминаване отвъд рамките на условностите, освобождаване от зависимостите и ограниченията.
Подсъзнанието ни съветва да напуснем някаква неприятна ситуация, да престанем абсолютно да я контролираме и да гледаме на живота по-просто.

Падат ви зъбите

Съгласно статистически данни това е един от най-разпространените сънища. Психолози твърдят, че те често провокират силна уплаха и вълнение. Символизират скрити проблеми.

Съществуват няколко интерпретации, свързани с този сън:

1. Неувереност в себе си. Подобни сънища могат да отразяват опасенията на човека по повод това как го възприемат другите. Често са провокирани от страх да не бъдете в нелепо положение и да не бъдете отхвърлени от обществото.

2. Символ на властта. Тази интерпретация се базира на стандартно разбиране: зъбите се използват, за да разкъсват и гризат. С други думи, те символизират властта.

Когато сънувате, че ви падат зъбите, това може да бъде от чувство на безсилие. Възможно е да се налага в живота си да бъдете по-настойчиви. На първо време бъдете по-уверени в себе си.

3. Мистиците вярват, че тези сънища са свързани с болести.

Плувате в съня си

Главното в този сън е да обърнете внимание на чувствата си.

Ако атмосферата е приятна, значи вие сте намерили своето място под слънцето и живеете в хармония със себе си. Ако сте били обзети от страх, вероятно в реалния живот сте разтревожени.

Обърнете внимание на прозрачността на водата – чиста ли е тя, тогава сънят е благоприятен. Ако ли не, съветваме да се погрижите за здравето си.

Гонят ви в съня ви

Сънищата, наподобяващи екшъни, сутрин ни оставят с тревога. Те невинаги са трагични като цяло, но провокират усещане за хазартно приключение.
Психолозите са единодушни, че в повечето случаи тези сънища означават, че съжалявате за изпуснати възможности. Хората бягат сами от себе си, когато не искат да променят нещо. Гонитбата в съня свидетелства за вътрешен конфликт.

Ако един човек не признава определени качества или черти от характера си, то той се спасява с бягство. Този тип сънища предполагат да се примирите със себе си.

Закъснявате в съня си

Сънищата, в които закъснявате, са сами по себе си непонятни. Те провокират тягостни усещания, когато се събудите. Какво ли символизират?

Закъснението е признак за стрес. Психолозите обясняват, че хората, които не могат да постигнат душевно равновесие, често сънуват, че закъсняват за среща или изпускат превозно средство. Така на несъзнателно ниво те проявяват своите реални съмнения, които не им дават покой.

Този тип сънища символизират психологическата напрегнатост на човека. Може да бъдат свързани и с нежелание да се възползвате от нови възможности.
Понякога сънищата, в които закъснявате, са символ на голям късмет.

На изпит сте в съня си

Изпитите в съня говорят за подценяване на собствените сили, тревога преди теста, а също така и за умение за мобилизиране на всички ресурси за решаване на поставена задача.

Лекари твърдят, че подобни сънища са способни да помогнат на човека да се подготви за непредвидени ситуации в бъдеще.

Виждате покойник и разговаряте с него

Особено страшни могат да бъдат сънищата, свързани със задгробния живот. Покойни родственици, необичайни същества и явления – те могат да наплашат не само дете, но и възрастен човек.

Неотдавна починали близки приятели и любими се появяват в сънищата ни, тъй като постоянно размишляваме за погребението, погребалната церемония, спомените и т.н.

Приемете тези сънища с благодарност. Това е възможност да се видите отново с близък човек.
Източник: profit.bg