За мен е изключително удоволствие да приветствам всички гости, присъстващи на официалното откриване на българското европредседателство. 11 години след присъединяването на страната ни към съюза, за нас това е чест и голяма отговорност. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на церемонията по откриване на Председателството на Съвета на Европейския съюз в София.

България ще бъде успешен ротационен председател на Съвета на Европейския съюз, категорична бе тя. „Приемаме това председателство като надпартийна и национална кауза. Пред нас стои нелеката отговорност да работим за консенсусни решения. Ние ясно съзнаваме това. Имаме политическа воля да продължим да насърчаваме българското правителство да постига конкретни резултати по стратегически приоритети“, подчерта Караянчева.

Тя изтъкна, че ни се предоставя пряка възможност за дискусии по важните въпроси на Европа. „Ще осъществим парламентарна дипломация на най-високо ниво“. „Искрено вярвам в успеха на първото българско председателство“, завърши председателят на парламента.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!