Последните два дни могат да бъдат описани с една дума като успех и за събитието, и за председателството. Това заяви  вицепремиерът Томислав Дончев.
Най-добрата новина е, че българската политика ще престане да бъде интровертна, допълни той. „Тя ще престане да мисли само за процесите в България, защото всъщност по-мощните държави, тези, които уважават себе си, те мислят, те се опитват да управляват процесите не само на територията на страната, в целия ЕС, в съседните държави. До голяма степен какво се случва тук, вътре в България, зависи до голяма степен от това какво се случва в Европа, от това, което се случва при съседите ни”, каза още Дончев пред bTV.

Надявам се това да е нов стил на правене на политика, каза Дончев.

За да се стигне до този резултат, това не е успешно менаджиране и модериране само на два дни, на самото събитие. Това е много предварителна работа, която започна още преди самото председателство, допълни той.

По думите му резултатът няма да е устойчив във времето, ако усилията свършат с българското председателство. Има много работа, която трябва да се свърши, за да се доведат докрай тези процеси, и тук говоря за години напред, каза той.

По думите му наша грижа е тази тема да не бъде забравена. Специално с Австрия, тя има системен интерес към някои от държавите на Западните Балкани, заяви Дончев и допълни, че трябва да направим хората по-близки.

Не очаквам значима промяна в обема финансиране, което получаваше България. Все повече европейските пари вървят с реформи.
С напускането на Великобритания, освен нетен донор, ЕС намаля и с един бенефициент, тъй като Великобритания също получаваше пари, припомни вицепремиерът.

Това, което мен ме притеснява е, че всичко това бъде скрепено с някакъв ясен индикатор. Не бива да се дава силен властови инструмент, дори и в ръцете на комисията, ако не е ясно какъв индикатор се прилага.