Влизането в еврозоната е все по-близо. Вече ще ходим е евро в джоба. Ако се вземат предвид думите на министър Асен Василев, България трябва да е в „играта“ с общата европейска валуто от 1 януари 2025 г.

"Позитивният разговор най-накрая започна, вместо да се чудим дали трябва и не трябва. Последните месеци със стъпките, които бяха предприети с приемане на Закона за БНБ, вървим в подготовката си. Надявам се скоро да бъде приет и Законът за еврото. Все още има доста тревоги в част у гражданите.

Това означава, че всичко, което се прави като наредби и указания към малкия и средния бизнес и към по-възрастните хора, има нужда от повече разяснения. Иначе - надявам се, че по отношение на формалните критерии, оттук нататък държавата ни трябва да се справи", каза председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ е важно какви ще бъдат следващите стъпки на правителството оттук нататък.
В малките населени места, където няма достъп до банки, превалутирането ще се прави чрез пощенски клонове.

"По селата възрастните хора ще се опасяват да си обменят парите. Трябва да има и яснота по отношение на това как ще се променят кредити, банкови сметки, както и всичко останало. Това е един преходен процес, който в някои от секторите той ще се случва. Голяма част от фирмите боряват с евро.

Основното притеснение на хората е, ако има спекулативен процес и ако има неяснота около стъпките. Заради това ние настояване не само да се направи разяснителна кампания, но и конкретно да има добри обяснения на различните нормативни уредби", подчерта тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук