Решението ми е плод на анализ и размисъл, не е спонтанно. Това заяви пред bTV кметът на София Йорданка Фандъкова по повод решението си да се кандидатира за четвърти кметски мандат.
 

Относно реакцията на премиера Бойко Борисов тя посочи: „Той ме подкрепя и аз му благодаря за това“
 
„Това решение е мое, подкрепено от моята политическа сила“, заяви тя.
 
Фандъкова сподели, че е обсъдила намерението си и със семейството: „Това беше най-важният разговор“.
 
На въпроса какви точно са били думите на Борисов, тя отговори: „Позволете ми да не си спомням точни думи“.
 
Относно намерението ѝ да се яви на изборите с нов екип тя посочи: „Имаме нужда от нови хора и нова енергия“.
 
„Поканила съм хора, които са експерти в различни аспекти на града“, допълни тя. Листата ще бъде предложена и гласувана на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.
 
Фандъкова изтъкна, че сменя хората около себе си дори само при накърняване на доверието и подозрение за недобре свършена работа.
 
„Специално за „Графа“ проблеми имаше и в проекта и в изпълнението и аз никога не съм бягала от отговорност. Аз съм си направила изводите, направила съм си оценка за пропуските“, каза столичният кмет.
 
„Променихме наредбата за обществените обсъждания, така че, както беше с Борисовата градина, лично присъствах на представянето и участвах в процеса на подготовка на проектите, защото там са големите проблеми“, заяви Фандъкова.
 
На въпрос да ли тя маха от екипа си хора, които са били близки с Цветан Цветанов, тя отговори: „Това са интриги, тук не става въпрос близки до кого са, а с какво допринасят“.
 
По отношение на това ще липсва ли Цветанов по време на предизборната кампания тя заяви: „В София винаги сме се ангажирали хората, които работим за София“.
 
„Това е работа, която сме вършили сами, с подкрепата на Изпълнителната комисия. Ще работим активно, имаме тази мотивация. За мен са важни проектите на София“, каза Фандъкова.
 
По думите ѝ, в новата си програма тя си е поставила три големи задачи – работа за кварталите, малките улици, междублоковите пространства, паркирането. Втората точка е развитието на София като зелен и чист град, а третата – активното въвеждане на технологиите в работата на общината
 
На въпроса дали се е притеснила от кандидатурата на Мая Манолова, Фандъкова отговори: „Не мога да говоря за страх в никакъв случай. Всички  кандидати са сериозни. Местните избори са голямо състезание. Това е изпитът за политиците“.
 
„Аз мога да коментирам проекти за града, идеи, и в никакъв случай личностите“, подчерта тя.
 
Относно това дали е учудена от решението на Манолова, тя каза: „Не. Мисля, че много отдавна стана дума за това, че ще се кандидатира, че БСП ще я подкрепят, след като тя дълги години беше важен фактор в БСП, че има инициативни комитети“.
 
„Наистина беше време да кажем на хората какво правим и да покажем какво имаме намерение да правим“, посочи столичният кмет.

На въпрос дали кандидатурата на Манолова е подобна на тази на Румен Радев за президент, Фандъкова отговори, че всичко предстои да се разбере и че Радев не се е ползвал с политическо подкрепа при номинацията си.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!