Повече от половината от вложените на борсата пари е загубил през последния месец бившият финансов министър и зам.-шеф на НДСВ Милен Велчев, съобщава в. "24 часа".
По-голямата част от спестяванията на Милен и съпругата му Симона били в по-голяма или в по-малка степен рискови инвестиции - пенсионни фондове и акции на фондовите борси в България, Англия, Унгария и Русия.
Изданието съобщава, че въпреки разпространената представа, че Велчеви живеят като богати хора, те не са по-различни от семейство, което си прави сметка за всичко, били даже спестовници. Не обичат излишните разходи, пазаруват от "Метро", не палят всички лампи в къщата, Симона пускала пералнята и миялнята само нощно време, не се купувало нищо излишно. А вечерите навън били рядкост. Екстра са само билетите за концерт. 4-годишният Виктор от сега се учи, че няма смисъл да му се купува най-скъпото, а татко му споделя, че не смята да му купува кола когато порасне - сам трябвало да си изкара пари за нея.
Милен и Симона вземат около 3000 лв. на месец от заплати след удръжките за данъци и осигуровки. 2500 от тях идват от неговата депутатска заплата. Симона взима чисто 500 лв. като юристконсулт.
Семейство Велчеви има само една кола - Волво, което вече е на 4 години. Мислели да я сменят, но покрай кризата тази инвестиция се отлагала за неопределено време.
Другата екстра, от която Велчеви ще се откажат за известно време, ще са пътуванията в чужбина.
Милен Велчев не може да изчисли колко реално е загубил на борсата. Обяснява, че това са дългосрочни инвестиции, за които има надежда след 5-10 години в крайна сметка да се окажат печеливши. Стискаме зъби и чакаме да мине кризата, казва финансистът.
Семейството е инвестирало и в два апартамента - продали да жилището си в Лондон и с парите купили апартамент в София, който сега дават под наем. Имат и друг апартамент, за който взели ипотечен кредит 600 000 лв. Усвоили половината от тях, а другите засега са вложени в банка - с лихвата от тях и наема от другото жилище покривали вноската по кредита. /БЛИЦ