Фирмата, свързвана със Златко Баретата, все пак купувала скрап от Челопечене. Това сочи справка на Министерството на отбраната, която беше раздадена при специално посещение на медиите до секретно поделение за боеприпаси на армията край Пещера.
Тази сутрин, часове преди да бъдат огласени данните на военното министерство, стана известно, че Златомир Иванов - Баретата, е бил викан на разговор в Държавната агенция "Национална сигурност (ДАНС) и с него е разговаряно "по въпроси на националната сигурност".  Документът сочи, че през 2007 г. фирмата "Алма-де" е сключила договор за покупка на скрап от поделението на стойност близо 193 хиляди лева. В деня на взривовете се появи неофициална информация, че "Алма-де" е свързана със сочения от полицията за наркобос Златомир Иванов - Златко Баретата и, че работници на фирмата са изнасяли тонове снаряди от склада. Няколко дни след това източници от прокуратурата съобщиха, че версията за интереси към терена е основна за разследването и ще се проверява най-вече заради данните на ДАНС за връзка на Баретата с фирма, изнасяла боеприпаси от поделението. В интервю за Би Ти Ви Златомир Иванов отрече да е свързан както с "Алма-де", така и с инцидента в Челопечене. Воненният министър Николай Цонев съобщи, че на заседанието на съвета по отбрана във вторник е приел доклада, който беше изготвен за инцидента в Челопечене. Преди две седмици Цонев върна документа с мотивите, че не е пълен. Основните изводи в него са, че поделението е използвано за складиране на ненужни боеприпаси, а не за унищожение на такива, както е било по предназначение. В периода 2002 - 2003 г. съвместимостта му е била многократно увеличена. Командирът на поделението от 2004 г. насам е бил наказван девет пъти, но не е бил отстранен от длъжност в този период.  Също така цените на скрапа, който е бил продаван не са били актуализирани от 1998 г. досега. Проверки са констатирали слабости в отчетността и съхранението на боеприпаси. Военният министър каза още, че при един от договорите, които е сключило поделението, за продажба на месингови гилзи, Генералният щаб и Министерството на отбраната са ощетени с около 350 000 лева.
Военният министър обясни, че във годините, в които Мирослав Митов е ръководил базата, негови началници са били петима офицери и генерали. Сред тях са ген.Атанас Запрянов, бивш зам.началник на Генаралния щаб (2003-04), който в момента е представител на генералния щаб в НАТО и ЕС. Сред другите посочени лица са ген. Стоян Генков, Владимир Вангелов, Константин Сталев , Веселин Върбанов (военен аташе във Вашингтон), Бойко Арабаджийски, настоящ началник на управление "Логистика" към Генералния щаб и ген.Румен Цоков, зам.началник на Генералния щаб, който беше уволнен след инцидента. Срещу тях е образувана дисциплинарна проверка, която ще приключи до един месец.  / Дневник.бг