Изключително любопитна среща изскочи от предизборния воаяж на Мая Манолова, благодарение на бдителните папараци на БЛИЦ.
Стана ясно, че лявата претендентка за кметския стол на София е засечена на една маса не с кого да е, а с обвития в скандална слава служител на Националната служба за охрана Станчо Станев.

Двамата разговарят приятелски заедно с активисти на Манолова докато обсъждат стратегията си за предизборната надпревара.

Фигурата на Станев до тази на Манолова, обаче е озадачаваща!

Кой всъщност е гардът на НСО и какви са странните обстоятелства около него?

Станев се оказва в истински екшън с елементи на трилър през през ноември 2012 г. Тогава в ГДБОП е получена справка от службите за сигурност на Германия, в която се посочва че при наблюдението и контрола на членове на албанска организирана престъпна група са установени разговори с ползвател на български абонат на мобилна мрежа.
 

Станчо Станев е третият от ляво на Манолова 

Албанската група се занимава с трафик и разпространение на наркотици, а ангажиментът на българския абонат е била да съдейства за легализиране на получени от тази дейност парични средства. В справката германските служби за сигурност искат от ГДБОП установяване на ползвателя на българската СИМ карта, се споменава в журналистически разследвания по случая от този период.

При извършената проверка от ГДБОП се установява, че посоченият номер се ползва от някой си Станчо Станев, който е действащ служител на НСО!

Станев постъпва в службата през 1995 г., където е в екипите за лична охрана на президентите Желев и Стоянов, премиера Станишев, както и в звеното, отговарящо за подготовката на новоназначените служители.

След като ГДБОП уведомява ръководството на НСО за получената информация, допускът до класифицирана информация на Станев е отнет и той закономерно е освободен от НСО през януари 2013 г., когато вътрешен министър е Цветан Цветанов.

Както обаче често става в България, вместо Станев да бъде детайлно проверен и проучен за притеснителната информация, която е пристигнала в България, той изненадващо е възстановен на длъжността си.

Как става това?

Станев обжалва заповедта за отнемането на допуска му за класифицирана информация и освобождаването си от служба. Заповедта скоро е отменена от съда и Станев е възстановен на служба в НСО.

Нещо повече - той е издигнат от новия президент на България Румен Радев, който лично е ходатайствал за него.

По неофициална информация принос за успешната му кариера е изиграло и приятелските му връзки с известни политици и дори самата Мая Манолова.

А дали сега с присъствието си на трапезата на Манолова, Станев не се опитва да й върне жеста. Или просто за пореден път ставаме свидетели колко безпринципно е поведението на определени овластени от закона персони?