Българинът се втурна да пазарува риба навръх Никулден. По пазарите в столицата има голямо разнообразие от речни и морски обитатели. Освен традиционния шаран, тази година търговците предлагат и по-екзотични варианти, които да сложим на трапезата. Калканът например върви по 28 лв килото, а сомът за 8,90 лв., видя репортер на БЛИЦ.

На днешния ден православната църква почита Свети Николай, като празникът е по-известен и като Никулден. В православната вяра на българите светецът Николай Мирликийски (Свети Никола), чието име означава "Побеждаващ", се почита като патрон на рибарите. Според народнохристиянския мит за подялбата на света нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони.

Като едно от най-традиционните ястия, които се слагат на масата днес е пълнен шаран, който може и да е обвит в тесто - рибник.

Една рецепта за рибник:

Необходими Съставки

ЗА ШАРАНА
риба - 1 шаран
лук - 2 малки глави ;
гъби - 10 броя
ориз - 2 - 3 супени лъжици
стафиди - 2 супени лъжици
олио
магданоз
лимони - сок
черен пипер
сол

ЗА ТЕСТОТО
брашно - около 2 чаени чаши
яйца - 1 бр.
олио - 2 супени лъжици
оцет - 1 чаена лъжица
сол - 1 кафена лъжица без връх
вода - около 1/2 чаена чаша хладка

Начин на приготвяне
Шаранът се почиства и измива хубаво. След като е почистен, се посолява отвън и отвътре със сол. Може да поръсите също от вън и вътре с малко черен пипер и лимонов сок. Шаранът се оставя настрани. Лукът се нарязва на дребно. След което лукът се задушава в малко олио. През това време се режат гъбите отново на дребно. След като лукът придобие светло жълт цвят, към него се прибавят и гъбите.

Отново се задушава. Добавя се и оризът. Пържи се за малко , след което се прибавят 6 - 7 супени лъжици топла вода. Оризът трябва да поеме течността . След като поеме течността се прибавят и стафидите. Плънката се подправя с малко черен пипер и нарязания на дребно магданоз. 

Разбърква се хубаво и се сваля от котлона. С готовата плънка се пълни шарана. След това се приготвя тестото за шарана. Брашното се пресява. В него се прави кладенче и се чупи яйцето. Прибавят се олиото, оцета и солта.Може да сложите и по-малко сол. След което се прибавя постепенно и водата. 

Замесва се тесто. Готовото тесто се разточва на кора. Оставям малко от тестото за украсата. В тестото се завива шарана, като краищата на тестото остават под рибата. Пълнения шарансе поставя в тава помазана с олио и набрашнена с брашно. С останалото тесто се прави украсата на шарана. Помазвам отгоре тестото с малко олио. 

Никулденският рибник се пече на предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 30 - 40 минути. Коричката на шарана трябва да се зачерви. След като е готов се вади от фурната поръсва се с вода и се завива за няколко минути.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ